OpiniiȘtirile 60m.RO

Votul electronic pentru viitoarele alegeri. O necesitate sanitară

Următoarele două rânduri de alegeri ce vor avea loc în România sunt cele parlamentare și cele locale. În mod normal mai întâi ar trebui să aibă loc alegerile locale care implică primarii, președinți de consilii județene, consiliile locale și județene.

Al doilea rând de alegeri ce ar trebui să aibă loc în acest an sunt cele parlamentare și în care românii vor trebui să aleagă din nou cine poate guverna România în următorii 4 ani.

De fiecare dată marile forțe politice au croit o legislație care să le favorizeze la un moment dat. Este evident pentru toți românii că, scârbiți de debanda politică, prezența la vot este scăzută de fiecare dată: atunci când atinge 50% este considerată ca fiind una bună.

De mult ori au fost secții suprasolicitate și românii nu au mai putut să își exercite dreptul la vot.

Dar soluția este la îndemână, dar refuzată de partidele ce dețin monopolul asupra resurselor administrative și financiare ale României: votul electronic.

Sigur că fiecare român ar putea avea o cheie proprie de acces, așa cum se întâmplă cu accesul în conturile bancare de pe telefon, tabletă sau calculator. Tehnologia există și ea funcționează, ceea ce nu există este voința partidelor politice ce doresc ca la urne să se prezinte doar propriul electorat, bine mobilizat de favorismele politice.

Criza sanitară generează însă necesitatea a noi soluții. De 30 de ani nu s-a putut lucra cu autoritarea publică online, prin intermediul poștei electronice, și de câteva luni acest lucru este posibil. Acestea sunt practic drepturi pe care românii ar fi trebuit să le aibă, dar care le-au fost nejustificat refuzate.

De ce? Pentru că birocrația creează premizele acordării mitei, fapt ce nu se poate întâmpla în mediul online.

Pentru următorul ciclu de alegeri refuzul votului electronic poate fi considerată crimă cu premeditare.

Franța a susținut alegerile locale în sistemul clasic și după acele moment criza a luat o cu totul altă întorsătură, negativă.

Este timpul să se facă mai mult, ori votul electronic nu doar că poate salva România, dar cu siguranță va salva viețile celor ce s-ar putea îmbolnăvi de coronavirus.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button