InternaționalRepublica MoldovaȘtirile 60m.RO

Verdictul Curții Constituționale din R. Moldova: Acordul de credit cu Rusia este neconstituțional

Curtea a admis sesizările depuse de către dl Serghei Sîrbu, dl Sergiu Litvinenco și dl Dinu Plîngău, deputați în Parlamentul Republicii Moldova.

Curtea a declarat neconstituționale:

– Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat;
– Hotărârea Guvernului nr. 169 din 13 martie 2020 pentru inițierea negocierilor şi aprobarea semnării Acordului dintre Guvernul Federației Ruse şi Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat;
– Hotărârea Guvernului nr. 252 din 21 aprilie 2020 cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse şi Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat; și
– Legea nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului între Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova  privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat.

Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se menționează în hotărârea Înaltei Curți.

Amintim că parlamentarii Pro-MoldovaPAS și PPDA au depus mai multe sesizări la Curtea Constituțională cu privire la acordul de credit de 200 milioane de euro din partea Federației Ruse. Potrivit reprezentanților opoziției, mai multe prevederi din document ar contravine Constituției și intereselor R.Moldova.

Semnarea și ratificarea acordului a stârnit comentarii aprinse în societate, dar și în rândul politicienilor, în special asupra unui articol din acord care prevede  că unele companii sau întreprinderi ar putea lua credite în băncile rusești și acestea ar putea fi garantate de Guvern.

Precizăm că deputații PSRM-PDM a ratificat acordul de credit la data de 23 aprilie, însă CCM a suspendat prevederile documentului până la examinarea în fond.

Sursa: www.deschide.md

Back to top button