SocialȘtirile 60m.RO

Gheorghe Piperea, profesor de drept: Românii să aibă încredere în Constituție

Prezent, miercuri seară, în emisiunea online, zilnică, a lui George Simion, co-fondatorul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), avocatul și profesor de drept, Gheorghe Piperea a sfătuit românii să aibă încredere în Constituția României, în aceste vremuri în care nu se mai știe în cine să aibă încredere.

Curtea Constituțională este ”gardianul Constituției”, singura instituție care apără legea constituțională, chiar dacă această instituție este supusă constant atacurilor.

”În momentul în care președintele Constituției este dovedit printr-o decizie a Curții Constituționale, că încalcă Constituția în mod grav, în momentul în care emite decrete cu privire la starea de urgență, e grav de două ori. Nu numai că președintele își încalcă competențele constituționale este vorba de faptul că această încălcare este coincidentă cu starea de urgență, cu pandemia pe care o traversăm, în care ar trebui toată lumea, în special autoritățile să fie foarte atente și protective cu drepturile și libertățile cetățenilor. Aceste drepturi sunt oricum limitate destul de drastic în momentul de față din cauza pandemiei. În momentul în care Guvernul, prin vocea cea mai autorizată, vocea premierului, pune în discuție hotărâri definitive care sunt la fel de obligatorii ca și legile Curții Constituționale, în momentul în care toată conducerea Corpului Magistraților are aceiași atitudine ca și Curtea Constituțională, trebuie să te îngrijorezi în calitate de cetățean, pentru că într-un sistem constituțional ca al nostru, Curtea Constituțională are un rol extrem de important.”, a precizat Gheorghe Piperea.

Dacă se va dori revizuirea Constituției, Curtea Constituțională ar putea fi reorganizată, însă nu este cazul în acest moment, chiar dacă există unii cărora nu le convin deciziile CCR-ului, afirmă Gheorghe Piperea.

Președintele Klaus Iohannis și-a făcut un obicei din a sesiza CCR-ul pentru toate legile pe care le-a dat parlamentul, în mandatul trecut. Acest lucru a slăbit încrederea cetățenilor în parlament și acum când contestă deciziile Curții Constituționale, transmite un sentiment de neîncredere și asupra acestei instituții extrem de importante într-o democrație, debusolând cetățenii.

”Domnul președinte este un campion absolut la sesizarea Curții Constituționale. Prin sesizările multiple ale Curții Constituționale pe tot felul de legi, în tot mandatul trecut, domnul președinte, practic a desființat ideea de parlament, pentru că tot ce venea de la parlament era trimis în fața Curții Constituționale. Unele decizii ale Curții erau favorabile, altele erau nefavorabile. Un președinte, care nu este un simplu cetățean, câtă vreme este în funcția respectivă trebuie să fie foarte atent la autoritățile publice, la respectul pe care îl acordă autorităților publice și să nu spună că ”este o decizie pesedistă” a CCR-ului. E o decizie a judecătorilor roșii atunci când nu-ți convine, soluția pe care ți-au dat-o, iar în cazul în care soluția îți este convenabilă să lauzi sau să rămâi neutru la acea decizie a Curții Constituționale”, a mai afirmat avocatul Gheorghe Piperea.

În momentele acestea de criză, pe care le traversăm, trebuie să credem în niște repere, iar unul din aceste repere este Constituția. Un alt reper este Curtea Constituțională, care este ”gardianul Constituției”, a concluzionat avocatul, în emisiunea care poate fi vizionată integral aici.

Back to top button