SocialȘtirile 60m.RO

CCR dezbate astăzi sesizările Avocatului Poporului cu privire la starea de urgență

Astăzi, Curtea Constituțională a României va dezbate sesizările Avocatului Poporului Renate Weber cu privire la actul normativ în baza căruia președintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgență.

Este vorba despre actul normativ care modifica valoarea amenzilor date de polițiști în timpul stării de urgență.

Sedința de la ora 09:00, va fi transmisă online, pe site-ul CCR și poate fi accesată aici.

Prevederile celor două ordonanțe de urgență, nr. 34/2020 și 36/2020 sunt vizate a fi dezbătute de CCR dar, și două articole din OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență.

Măsura cea mai contestată a stării de urgență este majorarea amenzilor date pentru nerespectarea restricțiilor din ordonanțele militare.

Potrivit unui anunț făcut de Ministrul de Interne, Marcel Vela, săptămâna trecută, valoarea totală a amenzilor se ridica la 600 de milioane de lei (120 de milioane de euro).

„Avem 1.673 de dosare penale. De la debutul epidemiei au fost 308.859 de persoane sanctionate, iar valoarea amenzilor a fost in jur de 600 de milioane de lei. Cam 120 de milioane de euro”, a precizat ministrul de Interne, citat de ziare.com.

Ministrul a mai precizat că doar o mică parte din cei amendați au contestat amenzile și că cei care le-au achitat în termenul de 24 de ore au plătit doar jumate din valoarea amenzii primite. Urmează să se decidă unde vor merge banii adunați de la cetățeni.

Dacă CCR va da dreptate Avocatului Poporului, amenzile date în baza ordonanțelor miliatare ar putea fi anulate, a declarat fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean.

”Pe o parte, statul le dă bani oamenilor ca să poată supraviețui, prin somaj tehnic, pe de alta, le dă amenzi de nu se pot încadra în niciun fel să le platească. Probabil că de data asta CCR va fi de acord cu Avocatul Poporului și atunci mă întreb cine va mai plati aceste amenzi”, a spus Zegrean.

Dacă Curtea Constituțională a României va decide că amenzile date sunt neconstituționale, acestea vor fi anulate, însa e necesar ca oamenii să le conteste în justiție pentru a nu le plăti.

Back to top button