InternaționalȘtirile 60m.RO

Se ridică restricțiile în Europa

Starea de urgență și măsurile de distanțare socială pentru a stopa răspândirea virusului au deraiat economiile Europei și au lăsat milioane de oameni fără muncă. Acum, Europa a început treptat să ridice restricțiile și să reia activitățile.
Milioane de oameni din întreaga Europă vor ieși treptat din starea de urgență, politicienii de pe continent încep acum să redeschidă întreprinderile, școlile și să relaxeze măsurile fără a stârni un nou val de infecții.

Austria: Aproape 100.000 de studenți din ultimul an de studiu vor reveni la licee și școli profesionale pentru prima dată de la mijlocul lunii martie. Începând de luni, locuitorii de îngrijire ai vârstnicilor sunt autorizați să primească din nou vizitatori însă unele măsuri de igienă vor rămâne în vigoare.

Belgia: Mai multe transporturi publice vor începe să circule din nou, iar oamenii vor avea voie să facă sport și să facă exerciții fizice împreună cu alți doi. Unele companii industriale și de afaceri care necesită muncă la fața locului pot relua activitățile în condiții speciale. Între timp, magazinele de țesături se deschid datorită importanței lor în confecționarea măștilor de față.

Croația: Întreprinderile mici, inclusiv saloanele de înfrumusețare și de păr se redeschid, atât timp cât respectă reglementările de sănătate. Magazinele și întreprinderile mai mari vor rămâne închise încă o săptămână.

Cipru: Curțile judecătorești s-au redeschis luni, dar vor urma anumite măsuri stricte. Magazinele de retail și hardware vor fi, de asemenea, redeschise. Restricțiile vor rămâne însă noaptea în intervalul 22:00 – 4:00, în toată țara.

Franța: Franța nu intenționează să înceapă ridicarea restricțiilor coronavirusului până în 11 mai, când copiii vor reveni treptat la școală, iar unele întreprinderi se vor redeschide și oamenilor li se va permite să călătorească pe o rază de 100 de kilometri de casele lor fără permisiune specială.

Germania: Saloanele de păr s-au redeschis luni, deși în condiții stricte de igienă. Studenți li se va permite să se întoarcă la clasă, deoarece mai multe state ridică treptat restricțiile din școli. Măsurile de distanțare socială rămân în vigoare în cea mai mare parte a Germaniei, limitând adunările în aer liber. În Saxonia-Anhalt, unde s-au înregistrat relativ puține cazuri de coronavirus, le este permis oamenilor să se întâlnească în grupuri de cinci. Diviziunea federală a puterilor din Germania permite ca măsurile legate de coronavirus să varieze în funcție de regiune. Între timp, Ministrul Sportului a declarat duminică că susține reluarea sezonului de fotbal din această lună, atât timp cât echipele respectă regulile de sănătate și igienă și joacă fără public.

Grecia: Saloanele de păr, magazinele de electronice și librăriile s-au redeschis, cu toate că au încă anumite limite în vigoare. Oamenii vor fi, de asemenea, autorizați să părăsească locuințele și să se deplaseze liber în localitățile lor. Locuitorii insulei încă nu au voie să viziteze Grecia continentală. Oamenii sunt, de asemenea, obligați să poarte măști în transportul public, în spitale și în clinicile de sănătate altfel riscă o amendă.

Ungaria: Cu excepția capitalei Budapesta, în orașele din întreaga țară se vor ridica restricțiile începând de luni. Măsurile de distanțare socială și măștile vor rămâne obligatorii la nivel național.

Islanda: Saloanele de coafură și de înfrumusețare, saloanele de masaj, muzeele și clinicile stomatologice s-au redeschis luni. Școlile, universitățile și alte instituții de învățământ sunt, de asemenea, programate să-și reia activitatea. Adunările vor fi în continuare limitate la 50 de persoane.

Italia: În urma ridicării restricțiilor impuse de coronavirus, italienilor li se permite să iasă în aer liber. De asemenea, industria construcțiilor și-a reluat activitatea începând de luni. Restaurantele și barurile se deschid, dar numai pentru luat masa. De asemenea, se redeschid parcurile și cimitirele, iar înmormântările pot avea loc din nou, dar cu puține persoane. Oamenii au voie să facă exerciții în aer liber și să îi viziteze pe cei dragi, dar au fost multe confuzii și dezbateri în toată țara mediteraneană despre cine se încadrează în această categorie.

Lituania: Luni, granițele s-au deschis din nou pentru rezidenții care doresc să călătorească, cu toate acestea, nerezidenții încă nu sunt autorizați să intre în țara baltică.

Luxemburg: În jur de 6.000 de studenți din ultimul an au voie să reia cursurile. Stagiarii și studenții care trebuie să desfășoare activități practice la universitate sau cei aflați la cursuri profesionale se pot întoarce la facultate.

Olanda: O decizie privind redeschiderea restaurantelor și barurilor, care au fost închise din 15 martie, este de așteptat în jurul datei de 12 mai.

Polonia: Bibliotecile și muzeele se vor redeschide publicului. Hotelurile și centrele comerciale se pot redeschide urmând condiții stricte de igienă și pot găzdui doar o persoană pentru fiecare 15 metri pătrați de suprafață. Piscinele hotelului și centrele de fitness vor rămâne închise, la fel ca și terenurile de sport, cluburile de fitness și locurile de joacă din centrele comerciale.

Spania: Unele firme mici, cum ar fi saloanele se vor redeschide pentru programări individuale ale clienților. Spaniolii sunt liberi să facă exerciții fizice și să se deplaseze liber, s-au aventurat afară pentru prima dată în weekend, de când țara a intrat în stare de urgență pe 14 martie. Cu toate acestea, măsurile de distanțare socială au rămas în vigoare, în timp ce o regulă care impune oamenilor să poarte măști în transportul public a intrat în vigoare luni.

Sursa: dw.com.

Back to top button