PoliticăȘtirile 60m.RO

Orban: CCR s-a compromis

Ludovic Orban declară că CCR s-a compromis prin revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de sefă a DNA.

Kovesi a câștigat la CEDO procesul prin care contesta decizia CCR.

Potrivit Curții Constituționale a Drepturilor Omului, Curtea Constituțională a României i-a incălcat drepturile procurorului Laura Codruța Kovesi atunci când a decis revocarea acesteia din funcția de procuror-sef al Direcției Naționale Anticorupție, înaintea încheierii mandatului.

CEDO a transmis într-un comunicat de presă că au decis în unanimitate că procurorului Kovesi, i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil, încălcare a Articolului 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi dreptul la liberă exprimare, Articolul 10 din Convenţie.

Conform CEDO, revocarea prematură a reclamantei a fost contrară chiar scopului menţinerii independenţei judiciare şi ar fi trebuit să aibă un efect de descurajare asupra sa şi asupra altor procurori şi judecători în ceea ce priveşte participarea lor la dezbaterile publice în legătură cu reformele legislative privind magistratura şi independenţa judiciară, notează agerpres.ro.

Premierul Ludovic Orban a subliniat necesitatea reanalizării modului în care se compune şi funcţionează Curtea Constituţională a României.

„Avem astăzi confirmarea de la nivelul Curţii Europene a Drepturilor Omului a faptului că în Curtea Constituţională a României deciziile luate au avut alte considerente decât cele care ar trebui să privească Legea fundamentală. Decizia de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi a fost luată de CCR pe baza unor umori şi raportări subiective, dominate de influenţa de la acel moment a lui Liviu Dragnea şi a PSD. A existat la nivel politic un subiect tabu legat de punerea în discuţie a deciziilor Curţii Constituţionale, în sensul de a nu aduce atingere credibilităţii unei instituţii fundamentale în statul român, fiind obligaţi la respectarea deciziilor chiar şi atunci când le-am considerat nedrepte. Iată că însăşi Curtea Constituţională s-a compromis, prin propriile decizii luate care încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Acest fapt afectează grav credibilitatea uneia dintre cele mai importante instituţii ale statului român, iar de acest lucru se fac responsabili judecătorii CCR care au hotărât că pot decide în locul preşedintelui României”, declară Orban, într-o declaraţie transmisă, marţi și citată de agerpres.ro.

Back to top button