InternaționalȘtirile 60m.RO

Doi americani acuzați de Venezuela că au încercat o lovitură de stat

Președintele venezuelean, Nicolas Maduro, spune că doi „mercenari” americani au fost prinși după o tentativă eșuată de lovitură de stat lansată la sfârșitul săptămânii trecute.

Președintele Donald Trump a negat marți implicarea SUA în incident.
„Tocmai am primit informații despre asta … Dar nu are nicio legătură cu guvernul nostru”, a declarat Trump reporterilor din fața Casei Albe înainte de a pleca la un eveniment în Arizona.

Maduro a arătat în direct la televiziunea de stat, ceea ce susține el că sunt pașapoartele americane, permisele de conducere, împreună cu cărțile de identitate Silvercorp, o companie de servicii de securitate din Florida, ale celor doi bărbați.

De asemenea, Maduro a arătat o presupusă fotografie cu cei doi bărbați după ce au fost prinși și i-a acuzat că ”s-au jucat de-a „Rambo” într-un atac eșuat, intenționat ”să-l dea jos”.

Filmarea postată pe contul oficial de Twitter al lui Maduro arată mai mulți bărbați neidentificați într-o barcă cu mâinile în aer și un elicopter care-i survolează. Bărbații din barcă nu au fost identificați în videoclip, dar într-o fotografie se văd mai clar cei doi despre care Maduro susține că sunt americani.

Ministerul Afacerilor Externe din Columbia a negat cu tărie orice implicare într-o așa-numită „operațiune mercenară”, după ce Maduro, duminică și luni, l-a acuzat pe președintele Columbiei, Ivan Duque, de complicitate la atacul eșuat.

„Aceste acuzații încearcă să ascundă problemele reale cu care se confruntă poporul venezuelean, este o strategie obișnuită din partea acestui regim ilegitim de a căuta vinovați în străinătate în perioadele de criză internă”, a declarat Ministerul de Externe columbian într-o declarație.

Directorul general al Silvercorp, Jordan Goudreau, a declarat pentru Washington Post că doi americani parte a unei echipe mai mari au fost prinși luni, împreună cu șase venezueleni, după lansarea unei operațiuni de infiltrare în Venezuela. Goudreau a spus că alți membri a ceea ce el a numit „Operațiunea Gideon” au fost prinși sau uciși duminică.

Goudreau i-a identificat pe americani drept Airan Berry și Luke Denman, ale căror nume se potrivesc cu cele de pe cărțile de identitate Silvercorp arătate de Maduro. Goudreau, fost soldat american din Beretele Verzi, Forțele Armate Speciale ale SUA, a spus că cei doi bărbați sunt foști colegi, membri ai Forțelor Speciale ca el.

CNN a contactat Departamentul de Stat al SUA și Silvercorp pentru comentarii, dar aceștia nu au răspuns încă.

Juan Guaido – liderul opoziției din Venezuela, adversarul lui Maduro, recunoscut de SUA și mai mult de 50 de țări ca președinte interimar al Venezuelei – a negat luni orice legătură cu Silvercorp și a cerut respectarea drepturilor omului celor prinși, a raportat reuters.com.

Back to top button