SocialȘtirile 60m.RO

Românii au fost cuminți de 1 mai astfel că starea de urgență se va relaxa

Astăzi, într-o conferință de presă președintele Klaus Iohannis a declarat că starea de urgență nu va fi prelungită.

Conferința de presă a avut loc după întâlnirea președintelui cu premierul Victor Orban și miniștrii. În cadrul ședintei au analizat situația epidemiei de coronavirus și au ajuns la concluzia că datorită faptului că românii au stat acasa de 1 mai măsurile de restricție se vor relaxa după data de 15 mai, însă nu complet.

Klaus Iohannis a declarat că este „mulțumit de felul în care au reacționat oamenii la apelul autorităților.”

În cadrul ședinței s-a luat hotărârea de a nu se prelungi starea de urgență, astfel ca nu se va mai emite nicio Ordonanță Militară.

Starea de urgență va fi înlocuită cu o stare de alertă, pentru a se ține, în continuare, epidemia sub control, a mai declarat președintele.

Starea de alertă este reglementată prin OUG 21/2004, actualizată, și se declară conform legii de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Conform ordonanței, starea de alertă implică acțiuni de informare a populației dar cel mai important anulează restricțiile stării de urgență, pentru că nu se mai pot restrânge drepturile și libertățile persoanelor.

După data de 15 mai vom putea să ne deplasăm în interiorul localității fără declarații.

„Deplasările să se facă atunci când sunt necesare”, a mai spus președintele.

Relaxarea se va face pas cu pas, restricțiile fiind ridicate la două săptămâni, urmând ca următoarele măsuri să fie ridicate la începutul lunii iunie, apoi mijlocul lunii iunie etc.

Back to top button