InternaționalȘtirile 60m.RO

Trump pretinde că a văzut dovezi care leagă virusul corona de un laborator din Wuhan

Președintele Trump a susținut joi că a văzut dovezi care leagă coronavirusul de un laborator din orașul chinez Wuhan, dar nu a oferit niciun detaliu.

„Da, am”, a declarat Trump reporterilor de la Casa Albă când a fost întrebat dacă a văzut dovezi care ar sugera că virusul este originar din laboratorul de la Wuhan.

Când a fost presat să spună ce informații îi oferă această încredere, el a spus: „Nu pot să vă spun asta. Nu am voie să vă spun asta. ”

Mai devreme joi, Comunitatea Americană de Informații (US intelligence community) a declarat că este de acord cu consensul științific că noul coronavirus nu a fost „creat manual sau modificat genetic”.

Dar a confirmat că a analizat „dacă focarul a început prin contactul cu animale infectate sau dacă a fost rezultatul unui accident la un laborator din Wuhan.”

Declarația directorului Agenției de Informații Naționale, care supraveghează problemele de securitate națională, a confirmat rapoartele anterioare prin care agențiile guvernamentale, inclusiv institutele naționale de sănătate, au lansat sondaje pentru a afla dacă focarul a avut loc la laboratorul Wuhan.

Nu au apărut dovezi directe care sugerează că virusul a scăpat de la Institutul de Virologie din Wuhan, care a efectuat, în ultimul deceniu, cercetări cu privire la liliecii purtători de virusuri legate de epidemii multiple.

Secretarul de stat, Mike Pompeo, i-a acuzat, miercuri, pe oficialii chinezi că sunt ”discreți” cu privire la originile virusului și a spus că oficialii americani nu au voie să inspecteze laboratorul, relatează nypost.com.

„Nu știm cu exactitate de unde provine acest virus. Credem că există mai multe laboratoare care continuă să desfășoare studii cu virusuri în China azi și nu știm dacă acestea funcționează cu un nivel de securitate optim pentru a împiedica o nouă pandemie”, a declarat Pompeo.

Oficialii și oamenii de știință chinezi au negat orice legătură între focar și unitatea de cercetare.

Back to top button