MagazinSocialȘtirile 60m.RO

Rusia a oprit exportul de grâu, dar România trimite cantități impresionante în lumea arabă. Pâinea s-a scumpit

Rusia, care este cel mai mare furnizor mondial de grâu, a oprit exportul acestui produs. Decizia are parțial legătură cu criza sanitară, dar în cea mai mare parte se datorează secetei fără precedent în ultimii 50 de ani.

Cu greu se așteaptă producții la grâu de până la 50% față de cele de anul trecut. Asta înseamnă că din toamnă va exista o bătălie mondială pe grâu.

De fapt această bătălie deja a început. În condițiile în care prețul petrolului a colapsat la nivel mondial, Rusia nu mai dispune de resurse financiare. Peste acest lucru se acumulează și imposibilitatea statelor de a mai face achiziții militare, în condițiile în care criza sanitară a colapsat economic chiar și state puternice ale lumii.

Producătorii ruși sunt interesați mai degrabă să exporte, în condițiile în care prețul global a crescut, însă acest lucru pune presiune pe piața internă, și așa slăbită datorită unor factori cumulativi.

Regimul lui Vladimir Putin, care părea foarte puternic la începutul acestui an, este slăbit la acest moment. Rusia se află, ca și alte state ale lumii, în pragul revoluției, cu tensiuni sociale importante acumulate.

Prețurile la făină și pâine au crescut deja considerabil și asta nu doar în România.

Decizia Rusiei va afecta profund economia mondială deoarece dispare de pe piață, chiar și parțial, principalul exportator.

România luase o decizie similară, dar sub presiunea unor grupuri străine de interese procedurile de export au fost reluate. Cea mai mare parte a grâului românesc pleacă spre lumea arabă la prețuri derizorii. O cantitate importantă se exportă și în Uniunea Europeană.

Lipsa de pe piața mondială a celui mai mare producător ar putea duce la adevărate revoluții în statele slab dezvoltate și care vor intra într-o profundă criză alimentară. Nimic nu scoate mai repede omul în stradă decât foamea.

După criza sanitară care a ținut oamenii în casă urmează o profundă criză alimentară ce va scoate oamenii din casă și va răsturna guverne și poate chiar sisteme social-politice.

Nici România nu stă deloc bine.

Statul român și Uniunea Europeană și-au bătut joc de antreprenorii români din domeniul agriculturii.

Deși dispunem de un sistem hidrografic impresionant politicienii români și-au trădat votanții și nu au pus la dispoziție fonduri pentru dezvoltarea de către antreprenori a sistemelor de irigații moderne.

S-au aruncat bani către o instituție complet incompetentă, agenția națională de îmbunătățiri funciare, în loc să se aloce bani direct antreprenorilor privați.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button