InternaționalRepublica MoldovaȘtirile 60m.RO

Date alarmante: 25 la sută din numărul celor infectaţi cu COVID-19 în R. Moldova sunt angajaţii din sistemul medical

Peste o mie de angajaţi din sistemul medical al Republicii Moldova sunt infectaţi cu noul coronavirus. Din cele aproape patru mii de cazuri de îmbolnăviri înregistrate, 25 la sută reprezintă personalul medical.

Autorităţile din sănătate susţin că de vină nu ar fi echipamentul de protecţie de proastă calitate. Cifrele sunt doar o consecinţă a numărului mai mare de teste făcute medicilor şi asistenţilor medicali. Cei mai mulţi medici infectaţi sunt în spitalul raional Soroca. Multe cazuri sunt şi la Centrul de Asistenţa Medicală Urgentă din Chişinău. Şi spitalul raional din Ştefan Vodă a fost închis din cauza numărului prea mare de infectări în rândul medicilor.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii din R. Moldova a declarat că „68 de procente din medicii infectaţi rămân a fi în tratament, 32 de procente sunt vindecaţi, iar cu regret cinci medici au decedat şi este regratabil când pierzi o viaţă omenească şi mai regretabil este când e un angajat al sistemului medical care s-a dedicat sistemului”.

Autorităţile din sănătate susţin că de vină nu ar fi echipamentul medical sau nerespectarea protocoalelor. 

CONSTANTIN RÎMIŞ, secretar de stat Ministerul Sănătăţii din R. Moldova: „În toate instituţiile medicale unde au fost înregistraţi lucrători medicali au fost testaţi nu doar cei infectaţi, ci şi cei cu care au intrat în contact. Asta explică numărul mare de lucrători medicali indentificaţi infectaţi”.

Lotul de echipamentele de protecţie procurat recent din China nu a fost distribuit în regim de urgenţă. S-au aşteptat toate procedurile birocratice de devamare, iar unele echipamente sunt încă în depozite. 

Ministerul Sănătăţii de peste Prut mai susţine că în țară incidenţa este de 112 cazuri la o sută de mii de locuitori. Rata mortalităţii este de 3,1% în timp ce în Marea Britanie este de 16%. Până acum au fost efectuate peste 22 de mii de teste, iar, în medie, o persoană este testată de trei ori. Rata de contagiozitate a scăzut în ultima săptămână de la 2,6 la 2,2.

Sursa: www.tvrmoldova.md

Back to top button