PoliticăȘtirile 60m.RO

Discurs retrograd al lui Nicușor Dan: altă placă decât opoziția față de investitorii imobiliari nu are

Dacă vă uitați în imaginea alăturată veți vedea orașul Hong Kong. Ca ele sunt multe altele prin lume și românii sunt impresionați de aceste realizări și se întreabă retoric de ce la noi nu este posibil. De multe ori plătim sume colosale să le vedem și să ne minunăm de ele.

Este posibil să avem și noi astfel de construcții, dar există politicieni care urmăresc funcții publice și care și-au făcut o misiune din a bloca orice investiție și interes imobiliar pe București. De multe ori această opoziție s-a transformat într-o adevărată afacere din care se câștigă bani buni purtând investitorii prin procese.

Dezvoltarea pe verticală în aglomerări urbane reprezintă viitorul oricărui oraș modern. Acest lucru face posibilă o eficiență maximă a utilizării rețelelor de circulație dar și a celor de utilități. Se oferă oamenilor acces facil către căile de transport în comun și pot beneficia de avantajele unui unui oraș modern.

Un oraș fără investiții private va dispărea deoarece doar interesul este cel care menține vie economia unei metropole.

Nicușor Dan a criticat decizia de introducere pe ședința de zi a Consiliului Local al Muncipiului București 38 de PUZ-uri. El consideră că aceste documentații puteau fi amânate, dar nu precizează de ce ar trebui să se facă acest lucru din moment ce legea prevede termene clare.

Se induce în fals ideea că decizia de aprobare a unor PUZ-uri se ia de către primarul general. Este un fals grosolan. Consilierii locali aleși pe baza unui vot democratic, aparținând diverselor partide politice precum PSD, PNL, UDMR, PMP, USR sau altele, sunt cei care iau aceste decizii în numele propriu. Primarul este obligat să supună votului proiectele de PUZ și doar va lua act de decizia majorităților consilierilor.

Se induce în fals și din condiții ideea că aprobarea unui PUZ este un act ilegal. Fals. Aprobarea sau respingerea unui PUZ reprezintă voința cetățenilor exprimată prin consilierii pe care i-a votat.

Pe acest criteriu de ce nu amânăm avizele pentru utilități, curățenia publică, emiterea altor autorizații de construire?… Care ar fi criteriul legal prin care… nu am respecta termenele din lege? Voința primarului nu reprezintă legea ci o infracțiune de abuz în serviciu dacă ea nu concură cu legea.

Primarul general este obligat să ducă în fața consilierilor aceste propuneri de modernizare a unor zone din București, iar consilierii iau aceste decizii în condițiile legii. Nu este nimic ilegal, este doar un discurs deja plictisitor.

Ne uităm la New York, ne uităm spre Dubai, Hong Kong sau spre orice alt mare oraș al lumii. Ne place ceea ce vedem dar nu suntem de acord cu mizeria din București? Acele construcții s-au făcut tot de către dezvoltatorii imobiliari pe care Nicușor Dan îi critică continuu.

Nu există un oraș modern decât cu interese și investiții private și asta peste tot în lume.

Dacă singura calitate pe care Nicușor Dan o vede necesară la un primar este aceea de a încălca legea și a bloca prin decizie proprie proiecte, deși legea nu îi oferă acest drept, mai bine să ne spună: iată, eu voi fi un primar ce nu va respecta legea și voi impune voința mea ca și lege.

Sigur că este ușor să construiești un discurs plin de ură împotriva antreprenorilor imobiliari, dar investițiile în construcții așa se fac în toată lumea și binențeles că există un interes financiar, că de aceea plecăm fiecare dintre noi acasă în fiecare zi. Discursul comunist împotriva antreprenoriatului privat și egalitate de clasă s-a folosit și de Stalin cu mult succes și el mai prinde la o anumită categorie de populație deoarece este un discurs al învrăjbirii, al urii.

Nicușor Dan spune că „Sunt PUZ-uri care dau mii sau zeci de mii de metri pătrați în plus oricui cere, aglomerând orașul. Spre exemplu, proiectul de pe malul Lacului Tei în care s-a scris că este implicat Cristi Borcea, cadoul oferit proprietarului terenului este de 15.500 mp construiți, echivalentul a 5 milioane euro. Baza sportivă Girueta din zona Giurgiului este transformată în mod ilegal în hypermarket, deși locuitori zonei nu au niciun spațiu verde în apropiere. În zona Ferdinand se propun blocuri P+7 lângă case. La 15 metri de șinele de cale ferată din Gara Obor se propune construirea unui bloc de locuințe”.

Înțelegem perfect că este campanie electorală, dar vii la primărie ca să respecți legea. E ușor să te folosești de opoziția oamenilor față de tot ceea ce este nou ca să mai aduni puncte electorale, mai ales dacă pui alături în mesaj și numele unor infractori precum Cristi Borcea. Dar asta este evident o tehnică de manipulare electorală dar care deja și-a atins bazinul de posibili votanți.

Ce va face Nicușor Dan când va ajunge primar? Nu va supune voturile PUZ-urile depuse? Nu va ține cont de decizia majorității consilierilor locale și care au atribuții clare și sub a cărui control chiar el se află?

Bucureștiul are nevoie de soluții, nu doar de vorbe și de un discurs proletar al urii împotriva antreprenoriatului privat.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button