InternaționalȘtirile 60m.RO

Primarul districtului 6 din Praga confirmă faptul că „un rus” caută să îl „lichideze”. Edilul se află într-o locație secretă

Ondrej Kolar, primarul districtului 6 din Praga, a confirmat că se află sub protecția specială a poliției, la o zi distanță după ce și primarul general al capitalei cehe, Zdenek Hrib, a spus presei că se află și el sub protecție.

Spre deosebire de Hrib, Kolar a pronunțat și cuvântul „lichidare”, făcând referire la un plan de asasinare cu neurotoxină a celor doi politicieni, tentativă în spatele căreia s-ar afla Rusia, potrivit relatărilor din presa cehă.

În prezent, Ondrej Kolar se află într-o locație secretă. „Tot ce pot să vă spun este că mi s-a acordat protecția poliției, pentru că aici (în Cehia – n.r.) se află un rus care a primit misiunea de-a mă lichida”, a declarat edilul televiziunii cehe Prima.  

„Nu doar eu sunt vizat, ci Zdenek Hrib și Pavel Novotny (un alt oficial local – n.r.)”, a adăugat Kolar.

Declarațiile primarului general

Zdenek Hrib a confirmat luni că se află de două săptămâni sub protecția specială a poliției, într-un interviu oferit postului de radio Ecoul Moscovei. Însă edilul a refuzat să comenteze natura amenințării și dacă poartă pecetea Rusiei.

„În primul rând, ar trebui să spun că este foarte important pentru mine să-mi păstrez intacte convingerile, deși asta înseamnă că-mi pun în pericol viața”, a declarat Hrib. „Protecția mi-a fost oferită pur și simplu de poliția cehă. Prin decizia lor. Nu sunt în măsură să comentez motivele.”

Până la această oră, autoritățile cehe nu au confirmat informațiile legate de tentativa de asasinat apărute în publicația Respekt.

Cât privește Kremlinul, administrația prezidențială le-a catalogat drept fake news, prin vocea purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

„Nu știm nimic despre vreo anchetă de genul ăsta. Nu știm cine a făcut ancheta. Pare a fi încă o știre falsă”, a declarat oficialul rus.

Context

Pe 3 aprilie, din ordinul lui Hrib și Ondzej Kolar, a fost demontată statuia mareșalului sovietic Ivan Konev, care se afla amplasată pe soclu în districtul 6 din Praga.

Decizia a sunat alarma la Moscova, care a acuzat autoritățile locale cehe de „profanarea publică de simboluri ale gloriei militare ruse”. În cazul de față, un simbol al ocupației ruse.

Rusia a înființat rapid un Comitet de anchetă, invocând un tratat ruso-ceh din 1993 care obligă Cehia să aibă grijă de monumentele militare ruse de pe teritoriul său.

Comitetul rus de anchetă a denunțat, de asemenea, „dispreţul faţă de memoria comună şi faţă de istoria luptei poporului sovietic împotriva fascismului” al celor care au demontat statuia.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, s-a adresat la rândul omologului său ceh, Lubomir Metnar, cerând într-o scrisoare ca Praga să-i predea Moscovei statuia mareşalului sovietic, potrivit unui comunicat al armatei ruse.

„Vă cer să predaţi cât de repede posibil monumentul Federaţiei Ruse. Aşteptăm de la voi informaţii cu privire la locul şi ora transferării acestuia. Dacă rezolvarea acestei probleme necesită cheltuieli financiare, suntem gata să le plătim în mod integral”, a subliniat Şoigu în scrisoare.

Ivan Konev

Mareşalul Konev a fost o personalitate destul de controversată. Pentru unii, generalul rus, care a trăit în 1897-1973, este un erou, participant al Bătăliei de la Berlin şi al operaţiunii pentru eliberarea Pragăi. Alţii critică rolul lui în suprimarea atât a Revoluţiei ungare din 1956, cât şi a Primăverii de la Praga, din 1968. Atât Ungaria, cât şi Cehia se aflau sub regimuri sovietice în acele timpuri.

Monumentul controversat a fost adesea vandalizat. În 2019, în 21 august, data la care a avut loc Invazia Cehoslovaciei în 1968, cineva a scris „Nu mareşalului mânjit cu sânge, să nu uităm”. Primăria a învelit apoi statuia cu o prelată, însă simpatizanţii pro-Konev au rupt-o şi au organizat o manifestaţie pentru menţinerea monumentului.

Înlăturarea statuii a venit la câteva săptămâni de la inaugurarea în acelaşi sector din Praga – şi în faţa ambasadei Rusiei – a pieţei „Boris Nemţov”, pentru a-l comemora pe liderul opoziţiei ruse asasinat în 2015.

Back to top button