Știrile 60m.RO

Pașapoarte diplomatice pentru membrii misiunilor medicale trimise în Italia și Republica Moldova

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus, în mod excepţional, acordarea de paşapoarte diplomatice personalului misiunilor medicale române desfăşurate în Italia şi Republica Moldova în vederea combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, anunţă un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit MAE, Aurescu a dispus această măsură “în semn de înaltă apreciere şi recunoaştere pentru contribuţia deosebită a personalului misiunii medicale române care s-a deplasat în Italia, precum şi a celui al misiunii medicale române care se va deplasa, în perioada imediat următoare, în Republica Moldova, în unele dintre zonele cele mai afectate de pandemia de COVID-19 din cele două state, pentru oferirea serviciilor de asistenţă medicală specializată în vederea tratării pacienţilor infectaţi”.

MAE aminteşte că o echipă formată din 11 medici şi patru asistenţi medicali români a fost trimisă, ca urmare a deciziei anunţate de preşedintele Klaus Iohannis în regiunea Lombardia din Italia, în perioada 7 – 24 aprilie, pentru a contribui, alături de personalul medical italian, la tratarea pacienţilor infectaţi cu SARS-COV-2. Misiunea personalului medical, selectat pe bază de voluntariat, s-a desfăşurat sub egida Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene, pentru o perioadă de 14 zile.

„Demersul României a fost apreciat de autorităţile italiene la cel mai înalt nivel şi a fost salutat de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca exemplu de solidaritate europeană”, arată MAE.

Preşedintele Iohannis a anunţat luni că o nouă echipă de medici şi asistenţi medicali români, constituită tot pe bază de voluntariat, este pregătită să se deplaseze în perioada următoare în Republica Moldova, urmând să lucreze în unităţile medicale implicate în combaterea pandemiei COVID-19.

„Ministerul Afacerilor Externe a dorit să aducă, prin acest gest simbolic de acordare a unor paşapoarte diplomatice, un mesaj de recunoştinţă şi mulţumire personalului medical român care luptă în linia întâi şi se expune, cu curaj, unor riscuri însemnate pentru a veni în ajutorul cetăţenilor din alte state, contribuind astfel, ca veritabili ambasadori ai statului român, la dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor României cu aceste state şi la ridicarea profilului internaţional al ţării noastre. România a dovedit, o dată în plus, mulţumită acestor profesionişti, că este un stat partener implicat şi de încredere, care intervine, în spirit de solidaritate, atunci când situaţia o impune. Contextul dificil creat de pandemia actuală a dovedit, tuturor, inclusiv la nivel internaţional, faptul că prietenii adevăraţi la nevoie se cunosc – România a fost destinatarul unor gesturi de generozitate şi solidaritate din partea altor state şi, la rândul său, a luat măsuri pentru a veni în ajutorul celor afectaţi, demonstrând că are capacitatea, la nivelul instituţiilor, precum şi la nivel personal, de mobilizare susţinută şi reacţie rapidă”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.

Sursa: www.caleaeuropeana.ro

Back to top button