Magazin

Descoperire de excepție – obiecte de peste 3000 de ani vechime!!

Descoperirea inedită a fost făcută duminică 26 Aprilie, cu ajutorul unui detector de metale, în comuna Icușești, județul Neamț, de către Constantin Ovidiu din Roman, de profesie inginer, președintele Clubului Metal Detect ROMAN, club ce face parte din Asociația sportivă ACS MTB Roman. Acesta este detectorist autorizat din anul 2016 și a mai făcut descoperiri de interes pentru arheologi până acum.

Arheologul amator ne povestește cum a făcut descoperirea:

În perioada în care băiețelul meu doarme la amiază ,,fug de acasă” pt că acelea sunt singurele momente de liniște. Tot așa s-a întâmplat și duminică, totodată am sunat un prieten care abia își cumpărase și tocmai a primit autorizație pentru primul lui detector de metale și i-am propus să ieșim o ora să-i arăt cum se setează, asta la o rugăminte anterioară dea lui.

După o jumătate de ora prin pădure, nedescoperind ceva notabil ci doar câteva monede din perioada comunistă, la un momentdat am hotărât să mergem spre mașina când pe o mică terasă de pe culmea de nivel un semnal promițător avea să transforme ziua într-una memorabilă.

Locul descoperirii este o zonă împădurită de pe raza comunei Icușești, iar obiectele au fost descoperite la o adâncime de aproximativ 25 cm.

Componența tezaurului din epoca bronzului:
– Sabie de bronz
– Vârf de lance din bronz
– Topor din bronz de tip,, Celt”
– Cuțit din bronz
– Obiect neidentificat din bronz.

Obiectele au fost predate în termenul legal autorităților conform legislației în vigoare: legea 182/2000 și Ordonanța 43/2000.

Citește și cum un tânăr politician român, George Simion, a cerut parlamentarilor români să își doneze salariul.

Back to top button