InternaționalȘtirile 60m.RO

Din ce în ce mai mulți bani se îndreaptă către armată

Nicio altă țară nu și-a crescut cheltuielile militare de la an la an la fel de mult ca Germania.

Cheltuielile militare globale au atins 1,9 trilioane de dolari (1,7 trilioane de euro) în 2019, cea mai mare sumă anuală în termeni reali din 1988. Această sumă a marcat o creștere de 3,6% față de 2018, cea mai mare creștere anuală din 2010, conform ultimelor cifre de la Institutul Internațional de Cercetare a Păcii Stockholm (SIPRI), citat de dw.com.

În Germania, cheltuielile au crescut cu 10%, până la 49,3 miliarde de dolari – cea mai mare creștere a bugetului de apărare, fiind printre primele 15 state ale lumii când vine vorba de cheltuieli militare.

„S-a făcut presiune asupra Germaniei pentru a-și crește cheltuielile militare încă de dinaintea administrației Trump”, a declarat Max Mutschler de la Bonn International Center for Conversion (BICC), un institut de cercetare a păcii și a conflictelor. „Impactul acestei presiuni devine acum clar. Cu toate acestea, trebuie să spunem că cheltuielile sunt încă mult sub 2%.”

La un summit NATO din Țara Galilor din 2014, membrii au convenit să atingă obiectivul de a cheltui cel puțin 2% din PIB-ul lor pentru apărare în următorul deceniu. Anul trecut, cheltuielile militare ale Germaniei s-au ridicat la 1,38% din PIB-ul său.

SUA sunt cu mult înaintea Chinei

Potrivit raportului SIPRI, în 2019 SUA a fost responsabilă pentru 38% din cheltuielile militare globale, în valoare totală de 732 de miliarde de dolari. Creșterea față de bugetul său pentru anul 2018 s-a ridicat la echivalentul cheltuielilor totale ale Germaniei în 2019.

Aceste fonduri au acoperit salariile a aproximativ 16.000 de militari suplimentari, împreună cu modernizarea armamentului său convențional și arsenalului nuclear. Experții consideră, de asemenea, creșterea ca un răspuns la China, care se află pe locul doi după SUA când vine vorba de cheltuielile militare. Beijing a contribuit cu 14% din cheltuielile militare globale în 2019 și a crescut cu peste 5% la 261 miliarde de dolari.

China și-a mărit cheltuielile militare în mod constant din 1994, dar bugetul său s-a mărit cu 85% din 2010. Cu toate acestea, în ceea ce privește procentul din PIB, acest lucru nu s-a schimbat considerabil și aproape întotdeauna se situează la 1,9%.

Back to top button