MagazinPrima Pagină

Descoperim eroi români din războaiele mondiale. Astăzi despre familia Tătaru din jud. Gorj

Povestea începe cu descoperirea unei cărți poștale, care a fost trimisă către doamna Gheorghiță Tătaru, în data de 19 Februarie 1918

O scrisoare a fost descoperită de către urmașul familiei, Cristian Bobină în cutia cu istorie a familiei, împreună cu fotografii ale epocii, trei decorații și un brevet.

Scrisoarea a fost adresată stră-străbunicii lui Cristian Bobina, (urmas al familiei, persoana care a descoperit aceasta scrisoare in cutia cu istorie a familiei) din județul Gorj, localitatea Valea lui Câine, Gheorghița Tătaru și este datată 19 Februarie 1918; a fost trimisă de către Locotenent C. Crăpătoreanu din Germania, vărul primar al acesteia.

Conținutul scrisorii:
„Draga Gheorghe Iti multumesc cu recunostinta ca nu mai uitat. Scrisoarea ta vine la timp caci n-am primit nimic si nici acuma nu primesc de la Crăpături. De barbatul tau stiu numai atat ca l-am intalnit in noiembrie 1916 impreuna cu tata si nenea Dumitru. Mergeau in Moldova. Fratele tau Niculae a fost prizonier cu mine pana in August 1917 cand a plecat in tara. Ma surprinde ca nu ti-a scris nimic. Imi scrie ca a fost la Crapaturi unde a stat 2 saptamani. Te rog cu multa caldura scrie-mi mai pe larg despre ai mei. Ma ingrozeste mult purtarea lui nenea Gheorghe.Unde locuieste el si daca traieste in bune relatiuni cu madame Ivanovsky si Gica? Comunicai Gicai ca nenea Dumitru este sanatos cu Tata. Eu le-am scris regulat la Moldova. Ma bucura vestea ca ai 2 copii. Saruta-i din partea mea. Daca poti scrie la Crapaturi rugand pe nenea Gheorghe sa nu mai supere pe madame Ivanovsky. Astept cu multa nerăbdare sa-mi zici mai pe larg ce fac ai mei la Crapaturi. Imi faci cel mai mare bine si nu voi uita ca mai ajutat. Scrie-mi ce facr Madame Ivanovsky, cum ingrijeste casa, daca-i place la tara, etc. Asemenea de Gica si nenea Gheorghe. Multumeste si te saluta varul tau Locot. C. Crăpătoreanu” Güstzin. Fort Zorndorf Deutschland”

Cartea poștală a fost descoperită în aceeași cutie în care erau și trei decorații, un brevet și fotografii, pe care vi le prezentăm în continuare, împreună cu povestea acestora.

Unul din numele menționate în scrisoare este chiar al stră-străbunicului lui Cristian: Dumitru Tătaru.

…iar cel de al doilea nume este al fratelui stră-străbunicii lui Cristian, Niculae Demetrescu, consul la Viena. Acesta ar fi făcut parte din Reg. 2 Dorobanți – Vâlcea.
„Armata română a fost, este și va fi întotdeauna un stâlp al statalității țării noastre. Vâlcenii au fost dintotdeauna apărători ai granițelor țării, ai suveranității ei. Regimentul „2 Dorobanți” Vâlcea a fost una din unitățile de elită ale Armatei Române, o unitate care și-a făcut datoria pe câmpurile de onoare de la Plevna, Mărășești, Cotul Donului, Ulmanka. (…) Tuturor celor care au luptat în această unitate de elită a Armatei Române un gând pios
de recunoștință!”
Adrian Busu, Vicepreședinte al Consiliului Județean Vâlcea

În aceeași cutie care face punte peste generații, Cristian a mai descoperit și poze cu străbunicul lui, care a luptat în cel de al doilea război mondial, inclusiv la Cotu Donului: Tătaru Dumitru Ion.

…de asemenea și alte câteva fotografii din vremurile tulburi prin care au trecut înaintașii noștri, care cel mai probabil au legătură cu această familie, însă nu am reușit încă să o deslușim.

Acestea sunt doar câteva picături de istorie cunoscută din marea cea mare a inimilor frânte din timpul celor două conflagrații mondiale. Cristian Bobină este una dintre persoanele pentru care trecutul familiei reprezintă rădăcinile care alimentează prezentul și ii mulțumim pentru faptul ca ne-a pus la dispozitie aceasta comoara istorica.
Respect eroilor!

Back to top button