Știrile 60m.RO

Milioane de oameni au participat la Ziua Muncii Civice din Belarus, în timpul pandemiei

Curățenia tradițională efectuată de cetățeni, în comunitățile lor, numită „subbotnik” a continuat și anul acesta, participând la aceasta milioane de oameni, inclusiv medici și asistente. Președintele Belarusului a numit anterior virusul o „coronapsihoză”.

Guvernul belarusului a chemat sâmbătă milioane de oameni să participe la o zi tradițională de acțiune comunitară în masă, în ciuda ratelor crescute ale infecției cu coronavirus, notează dw.com.

În total, 2,3 milioane de persoane au luat parte la vopsitul obiectelor stradale, plantarea copacilor și curățenia generală, comandată de stat – aproximativ un sfert din populația țării est-europene.

Ultimele cifre oficiale arată ca există 9.590 de cazuri de coronavirus și 67 de decese în această țară. Sâmbătă, Belarusul a raportat 817 cazuri noi de virus, cea mai mare creștere a țării într-o singură zi.

Guvernul țării nu a impus măsuri de distanțare socială sau activități publice restrânse. Dintre sutele de persoane care au lucrat alături de președintele Alexander Lukashenko, niciuna nu a fost văzută purtând măști.

Subbotnik – o tradiție din epoca sovietică în timpul unei pandemii

Ziua Muncii Civice, cunoscută sub numele de „subbotnik”, este o practică din epoca sovietică care a fost menținută de Lukashenko.

Guvernul a ordonat tuturor angajaților statului, inclusiv medicilor și asistenților medicali, să participe la activitățile din această zi – întreprinderile și serviciile de stat reprezintă aproximativ 55% din forța de muncă din Belarus.

„Subbotnik, reprezină o parte frumoasă a perioadei sovietice, cu care am rămas, aceasta este întreaga ideologie”, a spus Lukashenko în timp ce planta arbori în sudul Belarusului.

Cum se ocupă Belarusul de pandemie?

Lukashenko a numit anterior virusul o „psihoză”. Au fost luate puține măsuri de izolare, fapt ce atrage critici internaționale.

Școlile din Belarus sunt deschise începând de luni, după o vacanță de trei săptămâni, iar meciurile de fotbal continuă să fie jucate.

Back to top button