Știrile 60m.RO

34 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl. Ce s-a întâmplat pe 26 aprilie 1986

Devreme în dimineaţa zilei de 26 aprilie, Reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl explodează. 34 de ani mai târziu, radioactivitatea de la Cernobîl încă mai circulă. Radionuclizii eliberaţi de accident fac ca dezastrul să continue decenii mai târziu. 

Catastrofa nucleară a avut loc pe 26 aprilie 1986, la ora locală 01.23, cauzat de o explozie a centralei nucleare din oraşul ucrainean Prîpeat, iar zona din apropiere a fost grav contaminată.

Primele informaţii despre catastrofă au apărut abia la trei zile după incident. Atunci, autorităţile din Suedia, care au corelat o hartă a nivelurilor crescute de radiaţie din Europa cu direcţia vântului, au anunţat că a avut loc un accident nuclear pe teritoriul Uniunii Sovietice. Deşi autorităţile sovietice efectuau operaţiuni de urgenţă, ele au decis să nu confirme producerea catastrofei şi nici amploarea acesteia în totalitate.

Un nor de precipitaţii radioactive a ajuns în partea de vest a Uniunii Sovietice, Europa şi în estul Americii de Nord. Ţările cele mai afectate au fost Ucraina, Belarus şi Rusia. Aproape 8.4 milioane de oameni din cele trei ţări au fost expuşi radiaţiilor, iar 336.000 de persoane au fost evacuate. Belarus a fost cel mai afectat stat din punct de vedere meteorologic, deoarece 60% dintre precipitaţiile radioactive au căzut pe teritoriul său.

CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ROMÂNIA

Norul radioactiv de la Cernobîl a ajuns deasupra României în prima zi din luna mai, atunci când românii celebrau Ziua Muncii. Timp de nouă zile, norul a rămas deasupra ţării noastre, timpul fiind suficient încât mii de oameni, inclusiv copii, să fie afectaţi pentru tot restul vieţii. Chiar dacă zvonurile începuseră să circule cu mult timp înainte, conducerea comunistă de la Bucureşti a aflat despre accidentul nuclear după cinci zile de la explozie. 

INCENDIILE DIN PĂDURILE RADIOACTIVE

Incendiile de vegetaţie din apropiere de Cernobîl au izbucnit pe 3 aprilie, iar Poliţia a declarat că incendiul uriaş a fost provocat de piromani. Totuşi, focul s-a putut răspândi şi din cauza vremii neobişnuit de calde şi uscate, dar şi a vântului puternic. Greenpeace International notează că acestea sunt cele mai mari incendii de pădure care au avut loc vreodată în zona de excludere de la Cernobîl. Astfel, mai multe substanţe radioactive au fost eliberate în aer (precum Caesium-137), acestea putând creşte riscul unor boli precum cancer. Oricine poate mirosi fumul din pădurile radioactive, poate să şi inhaleze aceste substanţe periculoase.

34 DE ANI DE LA DEZASTRUL DE LA CERNOBÎL

După 34 de ani de la dezastru, lumea întreagă este încă fascinată de cele petrecute la Cernobîl. Această „obsesie” a fost reaprinsă după apariţia în 2019 a mini-seriei „Cernobîl / Chernobyl”, produsă de HBO şi premiată la Globurile de Aur, poate pentru că a reuşit să arate extrem de bine unor noi generaţii amploarea dezastrului şi suferinţa prin care au trecut victimele. 

Sursa: www.mediafax.ro

Back to top button