MagazinȘtirile 60m.RO

Radiația 5G un pericol? Vei putea descărca un film într-o singură secundă

Tehnologia 5G, atât de blamată în toată lumea datorită teoriilor conspiraționiste, va aduce pentru viitor viteze de transfer colosale, spune fizicianul Cristian Presura.

Dacă acum ai nevoie undeva la 2 minute pentru descărca un film cu tehnologia 4G, cu 5G vei putea face acest lucru în doar câteva secunde, spune Cristian Presura.

Cererea de transfer de date este din ce în ce mai mare. Cu tehnologia actuală în doar câțiva ani nu vom mai fi mulțumiți de vitezele actuale deoarece orice program, film, soft, ș.a.m.d. necesită din ce în ce mai mari resurse și au dimensiuni din ce în ce mai mari. Calitatea suplimentară a filmelor sau pozelor vine și cu un consum de date cu mult mai mare, exponențial.

Dar performanțele tehnologiei 5G depășesc tot ceea ce ne putem noi imagina. Mașinile care circulă fără șofer reprezintă o realitate a viitorului apropiat. Însă este nevoie ca aceste mașini să fie conectate la o rețea mondială de date, iar transferul de informație să fie realizat instantaneu.

Sigur că telefoanele vor emite radiații, așa cum face și soarele(radiază lumină, căldură și multe altele), becul din cameră(radiază lumină), conductorii de electricitate, ș.a.m.d.. Radiațiile sunt diverse și nu toate sunt periculoase. Există și radiații care sunt foarte periculoase, cum sunt cele cosmice. Dar radiațiile emise de telefoanele mobile sunt unde electromagnetice, nu radiații ionizante și care afectează particolele.

Noile frecvențe 5G vor folosi frecvențe de până la 70GHz. Dar numai undele cu o frecvență mai mare de 3 000 000 de GHz sunt unde ionizanțe, adică afectează corpurile. Asta deoarece energia purtată de o undă cu frecvență mai mică este insuficientă să dizloce componente din atomi.

Fizicianul a spus că există un risc, dar acesta nu este mai mare decât cel dat de circulația cu căruța, avionul sau cu mașina. Dar ca orice risc, este necesară cercetarea suplimentară pentru ca acest risc să fie diminuat, așa cum se întâmplă și în cazul celor expuse mai sus.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button