Știrile 60m.RO

Românii rezidenți în Spania nu s-au întors masiv în țară, nu s-a produs un exod

Într-un interviu acordat de ambasadoarea Romaniei la Madrid, Gabriela Dancău pentru ziare.com, aceasta a afirmat că nu a existat un exod al românilor din Spania, așa cum s-a vehiculat în presă.

Numărul celor înregistrați de ambasada în decembrie 2019, adică 1.070.000, nu s-a modificat semnificativ.

Întrebată despre discuțiile care se poartă acum în Spania despre relaxarea măsurilor stării de urgență aceasta a precizat:

Momentan starea de urgență a fost prelungită până pe 9 mai. Cu toate acestea, anumite activități care nu sunt încadrate în categoria celor esențiale au fost deja reluate. Însă aceste decizii au fost luate concomitent cu implementarea unor serii de masuri de protecție, spre exemplu, în ziua reluarii activităților respective s-au împărtit maști de protecție și mănuși în stațiile de metrou, în gări etc. O altă masură vizează permisiunea acordată parinților de a ieși însoțiți de minorii de până la 14 ani la o distanță de maxim 1 km de casă, bineînțeles, echipați corespunzator cu măști de protectie și mănuși. Pe de altă parte, este de așteptat ca în sectorul turismului, care reprezintă 12% din economia spaniolă, să nu se relaxeze prea curând măsurile.

Ambasadoarea Romaniei la Madrid, întrebată despre românii din Spania a dat mai multe detalii:

Ultimele date oficiale din decembrie 2019 arată o prezență de 1.070.000 de cetățeni români rezidenți în Spania, dintre care mai mult de un sfert sunt stabiliți în regiunile autonome Madrid și Castilla-La Mancha, urmate îndeaproape de comunități de români de câte aproximativ 150.000 persoane în Catalonia, Andaluzia sau Comunitatea Valenciana.

La debutul crizei ne-am confruntat cu o serie de cazuri de cetățeni români care se aflau temporar în Spania și care au fost afectați în mod direct de măsurile adoptate în contextul gestionării pandemiei de COVID-19, fără posibilități reale de a-și continua șederea pe teritoriul Spaniei- turiști, lucrători sezonieri cărora li se încheiaseră contractele, studenți Erasmus – care au fost nevoiți să revină în România.

Nu a existat o mobilitate masivă, nu s-a produs un exod al cetățenilor români rezidenți spre România, de aceea nu consider că cifrele pe care le deținem au fost modificate semnificativ.

Un lucru este cert, românii din Spania au înțeles riscurile la care se expun prin efectuarea unor calatorii care nu erau absolut necesare și au renunțat la acestea sau le-au amânat pentru o dată ulterioară. Am încercat, și cred eu că am și reușit, să realizăm o muncă de informare eficientă, cu mijloacele pe care le avem la îndemână.

Back to top button