Știrile 60m.RO

Noul acord comercial Nord American va intra în vigoare în iulie

Acordul între Statele Unite-Mexic-Canada (USMCA) va intra în vigoare la 1 iulie, înlocuind Acordul de liber schimb de nord-american (NAFTA), vechi de 26 de ani, a declarat biroul comercial al SUA într-un comunicat.

„Intrarea în vigoare a USMCA marchează începutul unui nou capitol istoric pentru comerțul din America de Nord prin susținerea comerțului mai echilibrat, reciproc, care să conducă la piețe mai libere, la comerț mai echitabil și la o creștere economică robustă în America de Nord”, se arată în declarație.

Președintele SUA, Donald Trump, a criticat NAFTA pentru că a fost nedrept față de afacerile americane, o evaluare în care a fost susținut de mai multe sindicate și economiști populiști. Chiar dacă economia generală a primit un imbold odată cu noile oportunități de angajare, mulți afirmau că se pierd unele locuri de muncă bine plătite din SUA.

Noua afacere are legi mai stricte privind munca. Locurile de muncă din Mexic s-ar putea muta în SUA sau Canada. Aceasta aduce, de asemenea, modificări la fabricația autoturismelor, comerțul electronic, protecția proprietății intelectuale și multe altele.

Potrivit SUA, acest nou Acord ar „livra mai multe locuri de muncă, ar oferi protecții mai puternice ale muncii și ar extinde accesul la piață, creând noi oportunități pentru lucrătorii, fermierii și crescătorii americani”.

USMCA a fost semnată în noiembrie 2018, după ce Trump a amenințat că ar scăpa NAFTA fără o nouă înțelegere. După câteva modificări, Mexicul a ratificat acordul în decembrie 2019, în urma căruia Trump a semnat-o în lege.

Parlamentul canadian a fost ultimul care a adoptat-o ​​în luna martie a acestui an.

Back to top button