InternaționalȘtirile 60m.RO

Mutare militară în conflictul diplomatic SUA-China. O navă de război americană a trecut prin Strâmtoarea Taiwan

O navă de război americană a navigat spre sud prin strâmtoarea strategică Taiwan, a confirmat vineri Ministerul Apărării Naţionale taiwanez, pe fondul escaladării tensiunilor cu China, informează Agerpres, care citează dpa.

Într-un comunicat transmis reporterilor, ministerul a declarat că forţele armate taiwaneze au monitorizat îndeaproape trecerea navei şi că situaţia a fost normală.

Este a doua oară în această lună când o navă de război a Statelor Unite tranzitează Strâmtoarea Taiwan, lată de 180 km şi care separă Taiwanul de China.

Flota SUA din Pacific a postat fotografii vineri pe Facebook arătând marinari americani la bordul USS Barry care se uită „cum distrugătorul de rachete ghidate al Flotei a 7-a” tranzitează strâmtoarea.

Trecerea navei de război americane prin strâmtoare intervine după ce un portavion chinez, Liaoning, a intrat miercuri în apele din sudul Taiwanului. Armata taiwaneză a publicat joi o fotografie de monitorizare a navei chineze.

La 12 aprilie, Liaoning şi cele cinci nave de escortă ale sale au trecut prin Strâmtoarea Miyako la sud de Japonia şi la est de Taiwan, a declarat agenţia de presă de stat Central News Agency.

De asemenea, între 23 ianuarie şi 10 aprilie, avioane militare chineze au zburat în apropierea spaţiului aerian taiwanez de cel puţin şase ori, potrivit Central News Agency.

Taiwanul are un guvern independent din 1949, însă Beijingul consideră democraţia autoguvernată parte a teritoriului său, notează dpa. 

Back to top button