Prima PaginăȘtirile 60m.RO

Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române: Autoritățile trebuie să dea speranță

„Trebuie să avem forță interioară să facem față situației actuale, când mulți ne vor îngenunchiați. Niciodată nu sunt condiții pregătite când vine răul peste oameni. În 1918, când a fost gripa spaniolă, la sfârșitul războiului, te-ai fi așteptat ca oamenii să nu răspundă cu entuziasm. Dorința imensă a marii majorității  a românilor de a avea cu toții o țară – țara lor, întreagă. Forța asta le-a dat ocazia să nu pună la suflet boala. Românii erau atunci animați de un entuziasm extraordinar de grup și aveau dorința de  afirmare a identității. Din păcate nu o mai au și acum

Să încercăm să fim mai realiști decât am fost înainte. România s-a descurcat destul de bine. Cât și Republica Moldova. Numărul de îmbolnăviri și de morți în Elveția, Germania, raportat la mia de locuitori, este mult mai mare decât la noi. Prin urmare, dacă am obținut niște rezultate, asta nu înseamnă că trebuie să relaxăm măsurile și să ne culcăm pe o ureche, dar nici să semănăm în suflete lipsa de încredere.

Și ca să nu existe o alunecare spre disperare, autoritățile trebuie să dea speranță. Chiar dacă va trebui să purtăm mască mult timp de acum încolo, dar trebuie să ne spună (n.r. autoritățile) și lucruri de bine. Omenirea a trecut prin multe rele, dar s-a descurcat întotdeauna.Vom trăi în izolare fizică, vom  trăi cu măști, vom trăi cu mănuși, foarte bine! Dar, trebuie să trăim! Izolarea îndelungată nu ține de esența umană. Distruge omul dincolo de coronavirus. Izolarea îndelungată a omului este un ucigaș extraordinar.
Soluția izolării repetate și îndelungate trebuie să iasă din mintea celor care ne conduc pentru aceasta este o soluție antiumană.

Chiar dacă nu mai aplicăm democrația de odinioară, disperarea nu trebuie să ne cuprindă. Autoritățile din România poate au luat măsuri mai sever decât alte state. Și bine au făcut. Nu am ajuns să murim cu sutele într-o zi, nu am ajuns să ne infectăm cu sutele. Acesta este meritul autorităților care au știut ce măsuri să ia. Dar, noi oamenii de pe margine, avem dreptul să observăm, să notăm, și câteodată – să propunem măsuri de îmbunătățire. Oamenii au trecut prin clipe și mai grele și nu au disperat.


Iată, avem ocazia să citim cărți, să medităm la educație. Este fundamentală educația unui popor. După încercarea asta care ne-a lovit pe toți s-ar putea să ieșim un pic mai înțelepți și să avem o perioadă de mai mare liniște, de bucurie pentru ceea ce ne înconjoară, de faptul că ne putem întâlni. Toate acestea ne pot învăța să fim mai înțelepți.

Pe fondul general al unei lumi care tinde spre globalizarea, apelul la identitate le pare unora demodat. Europa unită nu va fi o Europă fără națiuni, ci  un concert al națiunilor. Comuniunea națională a avut întotdeauna un rol pozitiv când a fost lăsată să acționeze.
Dușmanul viitorul este lipsa de încredere în valori.

Dacă noi credem ca români în virtuțiile consacrate, atunci speranța nu va muri niciodată și vom ieși basma curată demonstrând lumii că avem un cuvânt de spus, că avem un trecut, că avem un viitor și că putem prin creația noastră spirituală să fim un popor demn între popoarele lumii” a declarat Acad. Ioan-Aurel Pop în cadrul live-ului pe Facebook realizat de liderul Alianței pentru Unirea Românilor, George Simion, în data de 23 aprilie.

Back to top button