Știrile 60m.RO

Franța nu exclude să furnizeze Ucrainei avioane de luptă. Olanda a primit o cerere pentru F-16

Franța a anunțat că ar putea fi dispusă să livreze Ucrainei avioane de luptă, pentru a se apăra în fața agresiunii rusești. Anunțul a fost făcut la o zi după un anunț asemănător de la Londra.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri că nu exclude, la un moment dat, trimiterea de avioane de luptă în Ucraina.

El a spus însă că această țară are nevoie mai întâi de o putere de foc militară imediată, în timp ce oficialii ucraineni au declarat că o nouă ofensivă rusă este în curs de desfășurare.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat de mult timp pe aliații Ucrainei să trimită avioane de vânătoare, iar joi a declarat că mai mulți lideri europeni sunt gata să furnizeze avioane.

„Europa va fi alături de noi până la victorie. Am auzit-o de la mai mulți lideri europeni… despre disponibilitatea de a ne oferi armele și sprijinul necesar, inclusiv avioanele”, a declarat Zelenski, într-o conferință de presă, potrivit Reuters.

O astfel de mișcare ar fi una dintre cele mai mari schimbări de până acum în ceea ce privește sprijinul occidental, iar Moscova a susținut că aceasta ar duce la escaladarea și prelungirea conflictului.

„Nu exclud absolut nimic”, a declarat Macron, când a fost întrebat despre posibilitatea trimiterii de avioane, după summitul liderilor UE la care a participat și președintele Ucrainei.

Dar Macron a spus că prioritatea actuală este de a ajuta Ucraina în săptămânile și lunile următoare, iar avioanele de luptă nu pot fi livrate în acest interval de timp și ar fi nevoie de timp pentru a antrena piloții ucraineni să le piloteze.

Macron a spus că prioritatea ar trebui să fie artileria, care s-a dovedit a fi eficientă și pe care forțele ucrainene au fost deja antrenate. El a spus că ar putea fi necesară intensificarea livrării unor astfel de articole, iar aliații Ucrainei vor examina această posibilitate în zilele următoare.

Pe măsură ce se apropie un an de la invazia Rusiei, pe 24 februarie, Kievul a anunțat un atac agresiv din partea Moscovei, menit să puncteze câștigurile teritoriale pe care le poate trâmbița, după luni de puține mișcări.

Olanda a primit o cerere de la Kiev
Țările occidentale care au furnizat arme Ucrainei au refuzat până acum să trimită avioane de luptă sau arme cu rază lungă de acțiune capabile să lovească adânc în interiorul Rusiei.

Ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a confirmat că Ucraina a înaintat o cerere prin care solicită țării sale să furnizeze avioane de luptă F-16, a relatat organizația de presă NOS.

„Trebuie să discutăm despre disponibilitatea avioanelor F-16 cu americanii și cu alți aliați. Și trebuie să analizăm serios consecințele, nu se poate întâmpla peste noapte. Trebuie să fim sinceri în legătură cu asta”, a spus ministrul olandez.

Anterior, guvernul olandez a declarat că va analiza posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16 dacă Kievul va solicita acest lucru.

De asemenea, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că NATO trebuie să acționeze împreună în ceea ce privește avioanele pentru Ucraina.

Zelenski a început miercuri un turneu european cu o întâlnire la Londra cu premierul Rishi Sunak și un dineu la Paris cu Emmanuel Macron și cancelarul Olaf Scholz din Germania.

Sunak a promis să instruiască piloții ucraineni pentru a pilota avioane de luptă avansate ale NATO. La rândul său, premierul birtanic a spus că nimic nu a fost exclus de pe masă.

Zelenski a declarat că o parte din ceea ce i-a fost promis la Paris de Macron și Scholz este încă secret.

„Există anumite acorduri care nu sunt publice, dar care sunt pozitive. Nu vreau să pregătesc Federația Rusă, care ne amenință în mod constant cu noi agresiuni”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button