MagazinPrima PaginăȘtirile 60m.RO

Mitul caselor ieftine din lemn. Oare mai ieftine?

Stăm acasă și ne facem planuri de viitor, chiar dacă acesta pe termen scurt nu sună tocmai bine.

Dar poate că acum este momentul să renunțăm la plata chiriei sau să ne luăm zborul de lângă părinți într-o nouă locuință.

Poate că am decis să o cumpărăm gata făcută, sau poate că am ales să o construim noi. Căutăm pe site-urile și comunitățile de profil să vedem care soluție este cea mai bună și care este cea mai ieftină.

Există de multe ori impresia că o casă de lemn este mai ieftină decât una construită din zidărie și beton. Cu toate acestea atunci când pornim într-o căutare în mediul online constatăm că ofertele nu diferă între cele două tipuri de construcții și te întrebi oare de ce?

Pentru că în realitate o casă construită din lemn trebuie să îndeplinească aceleași performanțe de rezistență, izolare, protecție și siguranță ca și una din zidărie.

Apoi costurile unei case sunt compuse din: costul fundației, al structurii de rezistență, al termoizolației, învelitorii și închiderilor perimetrale, finisaje interioare și instalații.

Ori din cele enunțate mai sus doar partea de structură de rezistență este afectată de tipul de material structural utilizat, cărămidă și beton sau lemn. Ori putem constata că în realitate undeva la 30% din preț poate fi afectat, dar diferențele de costuri dintre cele două soluții nu sunt mari deoarece în cazul caselor din lemn cresc costurile cu izolarea casei și finisajele.

Structura de lemn a unei case trebuie să fie protejată și acest lucru costă. Durata de viață a unei locuințe este de cel puțin 50 de ani, asta înseamnă că acel lemn trebuie să rezistente cel puțin această perioadă. Ori lemnul fără aplicarea unui tratament nu va rezista. Tocmai de aceea costurile vor crește datorită condițiilor minime de performanță.

Apoi când discuți de pereți din zidărie structura dă și delimitarea interioară sau față de mediul exterior, în timp ce la structurile din lemn trebuie să vii cu elemente suplimentare ca să poți construi acel perete. Asta înseamnă vată minerală, gips carton de un anumit tip și cu o anumită grosime și multe alte condiții.

În România marea majoritate a construcțiilor sunt făcute din cărămidă și beton. Românii preferă această variantă deoarece la aceleași costuri poți obține o clădire cu o durabilitate mai mare, o rezistență mai bună și condiții de izolare termică și fonică suplimentare.

Nu contează că suntem într-o perioadă de criză. Acum este momentul perfect să îți cumperi o casă nouă și veți găsi chiar în cea mai bună zonă limitrofă Bucureștiului la prețuri începând cu 77 000 de euro, complet finisată și cu toate taxele incluse.

Poate ești interesat să vezi ce tip de cărămidă este mai bună: BCA-ul sau GVP-ul? Poți afla acest lucru de la specialiștii în domeniu pe www.Proiectare-Constructii.RO.

Back to top button