Știrile 60m.RO

Conspirațiile și dezinformările dinspre Rusia și China privind COVID-19 pot pune în pericol în viața oamenilor

Actori „oficiali și susținuți de stat” din Rusia și China vizează, prin acțiuni de dezinformare și „narațiuni conspirative” despre COVID-19, publicul din Uniunea Europeană și din vecinătatea sa, relevă un nou raport al diviziei EastStratcom a Serviciului European de Acțiune Externă, care se ocupă cu combaterea știrilor false și a dezinformării.

Raportul, consultat de Politico Europe, afirmă că „sursele oficiale, mass-media și canalele de socializare controlate de stat au desfășurat o campanie coordonată promovând informații false despre sănătate”.

Potrivit raportului, sunt afectate în special „piețele media mai mici din interiorul și în afara UE”, unde „companiile de tehnologie se confruntă cu stimulente mai mici de a lua contra-măsuri adecvate”.

Dezinformarea care provine din China pare să aibă ca scop îmbunătățirea imaginii țării.

„China a continuat să desfășoare o campanie globală de dezinformare pentru a devia vina pentru izbucnirea pandemiei și îmbunătățirea imaginii sale internaționale”, se arată în raport, precizându-se că Beijing-ul operează atât cu tactici ascunse, cât și evidente.

Autorii raportului spun că informațiile false despre pandemie au deja un impact. „Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că dezinformarea legată de coronavirus poate avea impact direct asupra sănătății și securității publice”, au scris ei.

StratCom a fost creat în 2015 pentru a contracara dezinformarea și pentru a consolida dimensiunea mass-media din Uniunea Europeană.

Task force-ul East Stratcom pentru combaterea dezinformării și propagandei al Servicului European pentru Acțiune Externă a depistat deja peste 300 de cazuri de propagandă și dezinformare venite dinspre Rusia în ultimele săptămâni cu privire la coronavirus. Conform rapoartelor realizate de SEAE, dezinformările care provin din surse pro-Kremlin se referă la faptul că pandemia de coronavirus ar fi o minciună sau că virusul COVID-19 este o armă biologică. Totodată, raportul susține că Rusia și China continuă să promoveze campanii de fake news cu scopul de a submina credibilitatea Uniunii Europene și a partenerilor săi.

Aceleași poziții au fost asumate la nivel instituțional, vicepreședinta Comisiei Europene Vera Jouorva afirmând că Rusia a răspândit informații false împotriva UE pentru a provoca teamă, iar China are tendința să recurgă la propagandă.

Cele mai recente tendințe conspiraționiste privind COVID-19 semnalate de rapoartele SEAE susțin că o vaccinare forțată va injecta nano cip-uri în corpul uman sau că epidemia de coronavirus este fabricată de către mass-media.

Task force-ul East Stratcom avertizează că aceste acțiuni de dezinformare pro-Kremlin pot pune în pericol viața oamenilor.

Sursa: www.caleaeuropeana.ro

Back to top button