Știrile 60m.RO

Raed Arafat: S-a atribuit ministrului Sănătății faptul că urmează să-i punem pe toți cei peste 65 de ani în carantină instituționalizată, ceea ce este fals!

„Au apărut foarte multe fake-uri, știri false în rețelele de socializare, s-a atribuit ministrului Sănătății faptul că urmează să punem pe toți care sunt peste 65 de ani în carantină instituționalizată, ceea ce este fals! Alții au ieșit să zică că imediat începem relaxarea și de mâine totul este perfect. Nu este așa! Mai avem o perioadă de trecut prin ea, vine 1 Mai și mesajul de acum către toți este să nu-și planifice activități pentru 1 Mai, activități precum cele pe care le-au planificat în alți ani, adică mers la plajă, mers la grătare etc., pentru că măsurile de restricție vor rămâne valabile și în perioada 1 Mai”, a avertizat luni seară, la TVR, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

„Eu aș zice că în zilele de Paști, adică duminică, luni a fost mai mult evident că lucrurile s-au respectat , lumea nu prea a circulat. Dar înainte de Paști totuși au fost unele zile în care clar că multă lume a mers la piață, a ieșit, nu au respectat toate măsurile”, a remarcat Raed Arafat.

„Cred că mai avem cel puțin 7 până la 14 zile până vedem ce impact a avut inclusiv Paștele și dacă oamenii au respectat regulile sau nu. (…) La acest moment, faptul că au fost acuma (în ultimele 24 de ore nr.r) sub 200 de cazuri nu trebuie să considerăm un semn clar că lucrurile merg deja spre mai bine. Trebuie așteptat, trebuie să fim calculați în modul în care interpretăm datele și trebuie încă să mai avem răbdare o perioadă”, a ținut să precizeze Raed Arafat.

„Clar, există analize pe care le facem, analize care pot să ne arate îmbunătățirea sau stabilitatea situației sau, poate pe parcurs să vedem o înrăutățire a situației. Este prea devreme să vorbim încă de măsuri de relaxare majore”, a adăugat șeful DSU în acest context.

„Chiar dacă va fi relaxarea aceasta, va fi treptată, nu va fi imediată, va fi în baza unor analize și va fi și cu măsuri compensatorii, precum distanțarea la locul de muncă, folosirea echipamentelor de protecție, gen mască sau altceva care să acopere gura și nasul, și respectarea unor măsuri stricte de igienă, până ce trecem prin situația cu care va trebui să conviețuim, adică virusul”, a completat șeful DSU.

Grupul de Comunicare Strategică a precizat ferm luni că „în acest moment, dezbaterile publice referitoare la unele propuneri privind măsurile de relaxare a restricțiilor privesc inițiative individuale, care nu au făcut obiectul analizelor sau deciziilor la nivelul forurilor autorizate”.

Potrivit Grupului, „astfel de propuneri vor fi discutate cu toți factorii implicați în gestionarea situației răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de toate riscurile și de identificarea măsurilor care pot fi implementate pentru a garanta sănătatea cetățenilor”.

De asemenea, „în analiza referitoare la eventualele măsuri de relaxare a restricțiilor se va ține cont de recomandările Comisiei Europene, precum și de coordonarea cu celelalte state ale Uniunii Europene”.

Sursa: www.stiriletvr.ro

Back to top button