EconomieInternaționalȘtirile 60m.RO

ANALIZĂ. The Guardian: „Sunt mai importante recoltele din Vest decât sănătatea muncitorilor din Est?”

Cotidianul britanic The Guardian face o analiză a situației culegătorilor de sparanghel români care au plecat în Germania în urma unui acord între Guvernul de la Berlin și cel de la București, în ciuda pandemiei de coronavirus.

Pentru că Germania ține enorm la cultura de sparanghel, dar are nevoie de lucrători sezonieri, a cerut țărilor din Europa de Est, înclusiv României, să facă excepții de la regulile stării de urgență și să îi lase pe cetățeni să participle la munca de recoltare.

Astfel, Costi Rogozanu, jurnalist şi Daniela Gabor, profesor de economie la UWE Bristol, sunt autorii articolului care aduce în prim-plan problema unei inegalități sociale între țările estice și vestice ale aceleiași Uniuni Europene.

„De ce migrația a milioane de oameni care intră și ies din carantină, pentru a desfășura o muncă esențială, dar subevaluată, nu o problemă europeană?”, se întreabă autorii articolului cu titlul, de asemenea interogativ „Sunt mai importante recoltele din Vestul Europei decât sănătatea muncitorilor din Est?”

„Sparanghelul alb este delicatesa lunii aprilie în nord-vestul Europei. În Germania, sparanghelul este considerat aurul alb și se organizează în fiecare an festivaluri pentru a-l celebra. Totuși, Germania are nevoie de 300.000 de muncitori sezonieri pentru a reuși să strângă întreaga cultură de sparanghel. În ultimii 10 ani cei mai mulți muncitori au venit din satele României, unde migrația sezonieră este una dintre cele mai importante surse de venit”, este contextul economic prezentat de autorii articolului.

Publicația britancă prezintă modul în care, Guvernul german a reușit să-și salveze cultura de sparanghel cerând țărilor estice să trimită lucrători sezonieri.

Sursa: www.gandul.ro

Back to top button