InternaționalȘtirile 60m.RO

Germania prelungește măsurile de distanțare socială până la 3 mai

Guvernul federal şi landurile germane au convent miercuri prelungirea măsurilor de distanţare socială până la data de 3 mai, transmit dpa şi AFP.

În urma unei videoconferinţe cu premierii celor 16 landuri, cancelarul Angela Merkel a anunţat că magazinele cu o suprafaţă de sub 800 mp vor putea fi redeschise începând de luni, iar şcolile se vor deschide treptat din 4 mai, dacă epidemia de COVID-19 va rămâne sub control.

În schimb, marile adunări publice, precum competiţiile sportive sau concertele, vor rămâne interzise cel puţin până la 31 august, potrivit unui document remis presei.

Cancelarul a mai anunţat că va fi “recomandată” purtarea măştilor de protecţie în mijloacele de transport în comun şi în magazine.

Angela Merkel a avertizat totuşi că Germania a realizat până acum doar un „succes fragil, parţial” împotriva epidemiei. Amintind că nu există încă un vaccin împotriva noului coronavirus, ea le-a cerut compatrioţilor săi să dovedească în continuare “prudenţă extremă”.

Decizia Guvernului de la Berlin a venit după ce Comisia Europeană a propus miercuri o foaie de parcurs pentru ridicarea treptată, în mod coordonat, a măsurilor de izolare adoptate pentru limitarea răspândirii virusului, bazată pe trei principii-cheie: o abordare europeană, un calendar și măsuri de însoțire.

Un sondaj YouGov comandat de DPA și dat publicității marți a indicat că cei mai mulți germani se declară împotriva relaxării măsurilor dure luate de autorităţi în vederea limitării extinderii pandemiei de coronavirus.

Potrivit sondajului, 44% dintre cetățenii chestionați doresc prelungirea actualelor restricții și după data de 19 aprilie. Mai mult decât atât, 12% dintre respondenți ar vrea chiar înăsprirea actualelor măsuri. Împreună, 56% dintre germani nu sunt de acord cu reducerea măsurilor de izolare.

Doar 32% din cetățeni sunt pentru relaxarea măsurilor, în timp ce 8 procente ar dori anularea totală a restricțiilor convenite de guvernul federal și autoritățile regionale. 5% nu s-au pronunțat în niciun fel. 

Academia Națională de Știinte a recomandat luni ca țara să înceapă să reducă restricțiile asupra vieții publice și a declarat că guvernul ar putea începe să redeschidă în siguranță unele școli, în timp ce respectă normele de igienă. De asemenea, Academia a indicat că magazinele și restaurantele ar putea fi redeschise, dacă reglementările de distanțare socială ar fi aplicate cu strictețe.

Germania este a patra cea mai afectată țară europeană și a cincea din lume de pandemie de coronavirus, cu peste 133.000 de cazuri de îmbolnăvire. În schimb, Germania înregistrează un număr scăzut de decese, puțin peste 3.400 de persoane pierzându-și viața în lupta cu virusul SARS-CoV-2.

Sursa: www.caleaeuropeana.ro

Back to top button