EconomieȘtirile 60m.RO

Operator agricol: Daca statul vrea securitate alimentară, să cumpere marfa în loc să interzică toate exporturile

Interzicerea exporturilor de cereale, nediferențiat în funcție de tipul și specificul acestora (ecologice/convenționale), prin Ordonanța Militară 8, a dat peste cap activitatea unor companii din sectorul agricol, care se plâng că fie nu mai au cui să își vândă produsele, fie sunt nevoite să vândă sub prețul pieței.

Printre alte măsuri, Ordonanța a interzis exportul de grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină, soia, floarea soarelui, zahăr, produse de panificație și ulei.

”Avem grâu pe stoc, peste o lună vine noua recoltă, pentru noi acesta era momentul să vindem la un preț bun. Putem să ținem marfa încă o lună, dar este frustrant pentru că avem contracte în derulare și nici nu știm la ce preț vom mai vinde. În plus, în Ordonanță nu se menționa clar dacă și produsele bio sunt interzise la export, fapt care pe noi, în mod specific, ne afectează puternic”, spune Liviu Zăgan, CEO Holde Agri Invest, companie românească care operează 7.000 de hectare de teren agricol și care se concentrează în special pe produsele ecologice.

Ministrul agriculturii a declarat sâmbătă că va corecta o parte din prevederile Ordonanțtei Militare numărul 8.

Directorul companiei menționează ca pentru cerealele cultivate organic în România nu exista cerere din moment ce nu există procesatori cu acest specific – de exemplu, producători de biscuiți bio. În acest context, toate culturile bio ar trebui să fie vândute local, la prețuri semnificativ mai mici, egale cu cele din agricultura convențională, sau depozitate până la ridicarea măsurilor impuse. Acest lucru are un impact semnificativ asupra afacerilor fermierilor ecologici, care sunt în minoritate în România, și poate duce la pierderi majore și probleme de cashflow care îi vor afecta pe termen mediu.

”După anunțul Ordonanței, ministrul Agriculturii a facut declarații potrivit cărora produsele bio nu ar fi interzise la export, dar va fi nevoie să avem documente suplimentare pentru a face transporturile. Totuși, situația este extrem de neclară; avem, de exemplu, un contract deja semnat și în executare pentru 2.000 de tone de floarea-soarelui organică, cu un camion trimis deja în Austria și restul în stand-by pentru că nu știm ce să facem și așteptă, clarificări”, a declarat Liviu Zăgan.

Ministerul Agriculturii a revenit săptămâna trecută, după publicarea Ordonanței Militare nr. 8, cu o precizare în care menționează faptul că suspendarea exportului pentru produsele agroalimentare se referă doar la exporturile din afara Uniunii Europene.

Dacă statul vrea să asigure siguranța alimentară a României ar trebui să cumpere direct sau să solicite să aiba drept de preempțiune asupra cerealelor vizate. Să cumpere statul grâul și să asigure prețul, altfel vom avea situații paradoxale în care avem un anumit preț stabilit pe bursele internaționale, dar noi vom vinde la un preț mic din moment ce putem vinde doar pieței locale. Evident că siguranța alimentară a țării este importantă în asemenea momente, dar este nesănaătos să emiți asemenea legi peste noapte, fără a ține cont de niciun specific al pieței”, a mai adăugat Liviu Zăgan.

Back to top button