Știrile 60m.RO

Producția globală de petrol va fi redusă cu până la 20%, pentru a opri prăbușirea prețurilor

SUA, Rusia, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și alți actori au convenit, sâmbătă, să reducă producția pentru a crește prețurile pe fondul pandemiei de coronavirus, într-un acord fără precedent, care ar putea reduce oferta globală de petrol cu până la 20%, potrivit Reuters.

Măsurile impuse în mai toată lumea pentru limitarea răspândirii COVID-19 au distrus cererea de combustibil, astfel că prețurile petrolului au scăzut dramatic, punând tot mai multă presiune pe bugetele producătorilor și lovind puternic industria gazelor de șist din SUA, care este mai vulnerabilă în fața unor tarife mici, având în vedere că și costurile pe care le presupune sunt mai mari.

Din cauza pandemiei de coronavirus, cererea globală de petrol s-a redus cu o treime, iar prețurile au crescut cu peste 1 dolar la baril, luni, dar câștigurile au fost limitate de îngrijorarea că acordul nu va fi suficient pentru ca supraproducția să fie armonizată de o cerere afectată puternic de criza COVID-19.

Reducerea globală totală a producției de petrol va fi susținută și de contribuții din partea non-membrilor, de reduceri voluntare puse în scenă de membrii OPEC+, precum și de cumpărarea de rezerve strategice de către cei mai mari consumatori ai lumii. Astfel, surse din OPEC+ se așteaptă ca reducerea să însumeze peste 20 de milioane de barili pe zi, adică 20% din oferta globală de petrol.

Sursa: www.b1.ro

Back to top button