Internațional

Oficiali occidentali: Contraofensiva ucraineană nu răspunde așteptărilor

În primele sale faze, contraofensiva ucraineană are mai puțin succes, iar forțele rusești dau dovadă de mai multă competență decât se așteptau evaluările occidentale, au declarat pentru CNN doi oficiali occidentali și un înalt oficial militar american. Contraofensiva „nu răspunde așteptărilor pe niciun front”, a declarat unul dintre oficiali.

Potrivit evaluărilor occidentale, liniile de apărare rusești s-au dovedit a fi bine fortificate, ceea ce face dificilă pătrunderea forțelor ucrainene în ele. În plus, forțele ruse au reușit să împotmolească blindatele ucrainene cu atacuri cu rachete și mine și au desfășurat mai eficient puterea aeriană. De asemenea, mai mulți oficiali au declarat pentru CNN că vremea nefavorabilă s-a dovedit a fi o problemă pentru forțele ucrainene.

În ciuda evaluării, oficialii au avertizat că contraofensiva se află încă în faza incipientă – și că SUA și aliații săi „rămân optimiști” cu privire la faptul că forțele ucrainene vor reuși să obțină câștiguri teritoriale în timp. Este probabil ca SUA și aliații săi să aștepte cel puțin până în luna iulie pentru o evaluare mai completă a progresului contraofensivei care a fost lansată treptat în ultimele săptămâni, relatează CNN.

Succes de etapă

În plus, acești oficiali remarcă faptul că forțele ucrainene s-au adaptat ele însele la tacticile și apărarea rusească, inclusiv desfășurând mai multe operațiuni demontate. În ultimele zile, forțele ucrainene au avut, de asemenea, mai mult succes în ceea ce privește țintirea și doborârea avioanelor rusești.

În cele din urmă, contraofensiva se dovedește a fi o „unitate dură” pentru Ucraina și Rusia, a declarat unul dintre oficialii occidentali, ambele părți înregistrând pierderi grele.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a recunoscut miercuri că progresele au fost „mai lente decât se dorea”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button