Știrile 60m.RO

Ministrul turc de interne și-a dat demisia

Influentul ministru turc de interne, Süleyman Soylu, şi-a prezentat duminică demisia după ce a fost aspru criticat pentru modul în care a gestionat izolarea populaţiei în scopul de a opri răspândirea noului coronavirus, notează AFP.

„Fie ca naţiunea mea, căreia nu am vrut niciodată să-i fac rău, şi preşedintele nostru, căruia îi vor fi credincios toată viaţa, să mă ierte. Părăsesc funcţia de ministru de interne pe care am avut onoarea să o îndeplinesc”, a declarat Süleyman Soylu într-un comunicat.

Vineri seară, Ministerul de Interne a luat prin suprindere milioane de turci anunţând intrarea în vigoare două ore mai târziu a interdicţiei de părăsire a domiciliului timp de 48 de ore în cele mai mari 30 de oraşe din ţară.

Acest anunţ de ultim moment a făcut ca mii de turci în panică să se precipite în magazine pentru a face provizii, fără a ţine cont de regulile de distanţare socială.

Numeroşi opozanţi şi internauţi au criticat ulterior guvernul pentru modul în care a fost pusă în aplicare izolarea populaţiei, acuzând autorităţile că periclitat viaţa a mii de persoane.

Exprimându-se după scenele de haos de vineri seară, Süleyman Soylu a subliniat că măsura de izolare s-a derulat în cadrul „instrucţiunilor preşedintelui nostru”, Recep Tayyip Erdogan.

Duminică, Süleyman Soylu şi-a asumat însă „întreaga responsabilitate pentru punerea în aplicare a acestei măsuri”.

„A fost vorba despre o măsură luată de bună-credinţă, vizând să încetinească pe cât posibil răspândirea pandemiei în cursul weekendului”, a adăugat el.

Izolarea, care se va încheia duminică la miezul nopţii, a fost decretată în contextul în care pandemia de COVID-19 s-a accelerat în ultimele zile în Turcia.

Circa 57.000 de persoane au fost infectate şi aproximativ 1.200 au murit, potrivit ultimului bilanţ prezentat duminică de Ministerul Sănătăţii.

Sursa: www.agerpres.ro

Back to top button