EconomieInternaționalȘtirile 60m.RO

Motivul pentru care mafia din Italia îi ajută cu alimente pe italienii sărăciţi de pandemie. Avertismentul unui expert

În timp ce Italia încearcă să-şi resusciteze economia lovită de criza coronavirusului, mafia s-a adaptat şi a început să distribuie alimente familiilor sărace aflate în carantină, au avertizat autorităţile. Încă de la primele semne de nelinişti sociale, ministrul italian de Interne a spus că „mafia ar putea profita de creşterea sărăciei şi să recruteze oameni pentru organizaţia sa”

În ultimele săptămâni, mai multe înregistrări video au apărut în spaţiul online, în care pot fi văzuţi membrii mafiei livrând bunuri esenţiale italienilor loviţi crunt de criza provocată de coronavirus în cele mai sărace zone din sudul ţării, precum Campania, Calabria, Sicilia şi Puglia, în timp ce tensiunile continuă să crească în toată ţara.

„De mai bine de o lună, magazinele, cafenelele, restaurantele şi barurile sunt închise”, spune Nicola Gratteri, anchetator antimafia şi procuror general din Catanzaro, pentru The Guardian.

 „Milioane de oameni lucrează în economia gri, ceea ce înseamnă că nu au primit niciun venit de peste o lună şi nu au nici cea mai vagă idee când se vor întoarce la muncă. Guvernul a emis aşa numitele vouchere de cumpărături pentru a-i ajuta pe oameni. Dacă statul nu va ajuta în curând aceste familii, mafia îşi va oferi serviciile, impunându-şi controlul asupra oamenilor”, adaugă Gratteri. 

Implicaţiile măsurilor de carantină din Italia afectează în jur de 3.3 milioane de oameni care lucrează la negru. Dintre aceştia, peste un milion locuiesc în sud, potrivit celor mai recente cifre oferite de CGIA Mestre, o asociaţie de afaceri mici din Veneţia. Au existat mai multe informaţii potrivit cărora propietarii de afaceri mici sunt obligaţi să ofere mâncare gratis, în timp ce poliţia patrulează supermarketurile din anumite zone pentru a opri furturile. 

Imagini cu oamenii care protestează în Sicilia faţă de reacţia lentă a guvernului sau cu oamenii care lovesc cu pumnul în faţa băncilor din Bari pentru un împrumut de 50 de euro au devenit virale şi au amplificat criza, situaţie de care mafia abia aşteaptă să profite. 

Încă de la primele semne de nelinişti sociale, ministrul italian de Interne a spus că „mafia ar putea profita de creşterea sărăciei şi să recruteze oameni pentru organizaţia sa”; sau mai simplu, să intervină şi să distribui pachete gratuite cu paste, făină, apă şi lapte. 

„Mafia nu este doar o organizaţie criminală”, explică Federico Varese, profesor în criminologie la Universitatea Oxford. „Este o organizaţie care aspiră să guverneze teritorii. Comentatorii se concentrează adesea pe aspectele financiare ale mafiei, dar tind să uite că puterea mafiei vine de la faptul că operează la nivel local”, mai susţine profesorul. 

Distribuirea alimentelor este o tactică la fel de veche precum mafia în sine, iar în sudul Italiei liderii mafiei s-au dat drept binefăcători şi iniţial nu au cerut nimic în schimbul „ajutorului” lor.

Sursa: www.mediafax.ro

Back to top button