Știrile 60m.RO

Ziarul german Die Welt: Sfârșitul globalizării, așa cum o știm

Aproape jumătate din firmele din întreaga lume își vor schimba furnizorii, ca urmare a pandemiei coronavirusului, ceea ce va duce la „sfârșitul globalizării, așa cum o cunoaștem”. Aceasta este concluzia jurnaliștilor ziarului german  Die Welt, bazată pe un sondaj realizat în rândul companiilor la nivel global, de Ernst & Young.

Un exemplu în acest sens este producția măștilor de protecție. În acest domeniu, aproape întreaga lume depinde de China, iar mulți economiști și politicieni solicită măsuri pentru a schimba această situație. 

Multe companii și-au schimbat deja lanțurile de aprovizionare, notează Die Welt. Este o caracteristică, atât pentru domeniul medical, cât și pentru aproape toate celelalte ramuri. Drept urmare, în următorii ani va exista o îndepărtare de la globalizare, ceea ce va duce la creșterea  inflației. Autorii articolului consideră că producătorii ar trebui să implementeze cât mai rapid automatizarea.

Pandemia coronavirusului s-a extins în peste 180 de țări. OMS raportează peste 1,2 milioane de pacienți cu COVID-19, dintre care peste 72 de mii au murit.

În China, unde a început focarul de coronavirus, autoritățile au anunțat încetarea epidemiei. 

Ca efect al crizei COVID-19, marile puteri continuă să înregistreze pierderi economice, iar previziunile depăşesc daunele cumulate provocate de SARS, Ebola, MERS şi Zika.

Există analiști care spun că mai realist e să vezi această criză ca un accelerator, nu ca un moment de cotitură. Jurnalistul Gabor Steingart scrie în Web.de că este foarte probabil să se amâne sfârșitul globalizării și prăbușirea Europei, iar lumea să devină din ce în ce mai globalizată din punct de vedere economic, mai fragmentată politic și digitalizată tehnologic.

Autorul notează că pentru marile companii germane, criza provocată de coronavirus nu este o criză, ci un stimulent, referindu-se în special la giganții din industria tehnologiei.

Sursa: www.qmagazine.ro

Back to top button