Internațional

Alegeri în SUA: Victoria republicanilor nu va fi un triumf nelimitat dar este în mare parte victoria lui Trump și înfrângerea lui Biden

Dacă Partidul Republican este pe cale de a câștiga Camera Reprezentanților, valul roșu anunțat nu a avut loc în special în Senat unde bătălia rămâne foarte strânsă, subliniază istoricul André Kaspi în Le Figaro.

André Kaspi este istoric, profesor emerit la Sorbona și specialist recunoscut în Statele Unite. Ultima carte publicată: „De ce Joe Biden va eșua” 

LE FIGARO.- Republicanii sunt pe cale să câștige Camera Reprezentanților, dar valul roșu nu pare să fi avut loc. Care ar fi principalele consecințe ale acestei victorii?

Andre Kaspi. – Dacă republicanii au câștigat în Cameră, nu ar fi o mare surpriză. Surpriza ar fi fost dacă nu ar fi avut majoritatea. Timp de doi ani, ar trebui să existe așadar un fel de bătălie între Camera și Casa Albă: administrația Biden va încerca să treacă proiecte, Camera va accepta sau nu, în funcție de interesul pe care aceste proiecte îl pot avea pentru republicani.

Camera are puterea de inițiativă legislativă. Deci va fi un blocaj și nu se va întâmpla mare lucru timp de doi ani. Interesul republicanilor este cu siguranță să nu favorizeze președintele în funcție. Pe de o parte, președinția rămâne democrată, pe de altă parte, s-ar instala o putere contrară, cu o singură idee în minte: să pună bețe în roțile lui Biden, atunci când acesta prezintă inițiative și să se pregătească pentru sosirea unui președinte republican la Casa Albă. Va fi războiul zilnic.

Pot aceste rezultate să aibă un impact direct asupra următoarelor alegeri prezidențiale din 2024?

Desigur, campania prezidențială din 2024 este deja deschisă. Timp de doi ani, americanii și restul lumii vor trăi în ceasul campaniei din 2024. Republicanii vor insista că Joe Biden este considerabil slăbit, că nu-și mai poate împlini planurile, că este timpul ca domnia sa să se termine şi să fie numit un succesor din tabăra învingătorilor, adică cea a republicanilor.

Rezultatele în Senat, în schimb, sunt foarte apropiate. Poate că nici măcar nu vor fi cunoscute astăzi, cu situația din statul Georgia…

În Georgia, candidații democrați și republicani sunt în proporție de 49%, iar un al treilea candidat independent este la 2%. Cu toate acestea, este nevoie de cel puțin 50% pentru a câștiga. Dacă situația rămâne așa, va fi necesar să se voteze din nou (în decembrie, ND). Prin urmare, nu putem spune că Senatul este republican sau democrat până când nu vom avea rezultatul Georgiei. Cu condiția ca rezultatele să fie strânse până la punctul în care există tot atâția democrați câți republicani și Georgia face egalitatea… Republicanii, în schimb, au câștigat o mare victorie în Ohio (cu candidatul pro-Trump JD Vance).

Care sunt principalele lecții și noutăți ale acestor prime rezultate în Cameră, în Senat, dar și pentru funcțiile de guvernatori?

În statul Massachusetts, Maura Healey a devenit prima guvernatoare deschis lesbiană. Faptul că guvernatorul Kathy Hochul a fost reales la New York este un simbol puternic pentru democrați, pentru că ea se afla într-o poziție fragilă. Este un semn că victoria nu este un triumf fără margini pentru republicani și că democrații au reușit să-și reziste.

Realgerea lui Ron DeSantis ca guvernator al Floridei este, de asemenea, un semn dublu important în rivalitatea dintre republicani și democrați. Pe de o parte, este o victorie pentru republicani, pentru că Florida rămâne parțial în mâinile lor. Pe de altă parte, contează pentru democrați, deoarece DeSantis este un fals susținător al lui Donald Trump. El are ambiții să-l înlocuiască pe fostul președinte în 2024. Așa că există o luptă de urmărit că cei doi sunt rivali.

De asemenea, Donald Trump a salutat rapid „cifrele extraordinare” pentru republicani. Este această victorie în Cameră în primul rând a lui?

Este în mare parte victoria lui, dar este și înfrângerea lui Biden. Practic, aceste rezultate dovedesc că americanii nu l-au urmat. Este un fel de dezavuare pronunțată împotriva politicii prezidențiale.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button