MagazinOpiniiȘtirile 60m.RO

Teatru ieftin făcut de primari: „dezinfectează” străzile, dar de fapt aruncă banii pe fereastră.

Ați văzut imaginile cu miile de atomizatoare sau de tractoare care aruncă pe străzi cu așa-zis dezinfectant? Vă bucurați că primarii vă dezinfectează localitatea și voi, cetățenii, sunteți în siguranță?

Aflați că e doar teatru ieftin și milioane de euro se scurg în aceste zile în false campanii de dezinfectare a localităților din România.

De unde a pornit acest de tip de campanie? Dintr-o bună idee de campanie electorală a unora dintre primarii Bucureștiului. Le-au spus strategii politici că alegătorii lor sunt în mare parte niște proști și cred orice… Și de ce nu ar crede ei că dacă uzi puțin străzile îi vei salva de boală?

Ce a urmat? Turma a aplaudat. Apoi alți primari au fost certați de votanți că nu au făcut la fel. Așa că a început toată lumea să dea pe stradă cu dezinfectant. Uneori te ia și râsul: unii foloseau tractorul și dădeau pe drumurile de pământ. De ce au făcut alți primari același lucru? De gura lumii și pentru că nu îi duce mintea. Au copiat și ei de la alții.

Are această procedură vreun efect? Da: se scurg bugetele locale de sume importante de bani. Vă puteți imagina că se plătesc sume fabuloase de bani, dar se dă cu apă puțin diluată cu clor, pentru aromă.

Cât timp are efect? Nici măcar atunci când este aplicată. Ați văzut voi prin alte state această procedură aplicată? Nu. Sunt românii mai deștepți ca ei? Cu siguranță că nu. Dar suntem buni la șmecherie.

Ați fost vreodată într-un spital? Ca microbii și bacteriile să fie ucise substanța se aplică nediluată. Și ucide tot, absolut tot ce este biologic. De aia se numesc biocide.

Ce fac primarii pe străzi? Diluează clorul cu apă într-un raport care nu mai produce nici un efect. Nu de alta, dar dacă ar produce atunci ar ucide toate plantele lovite de biocid. Ar fi un dezastru ecologic. Nu mai spunem că aceste substanțe nu se atomizează căci sunt extrem de nocive pentru organismul uman. Simpla inhalare a vaporilor vă trimite direct la spital și probabil nu veți mai avea șanse să vă reveniți.

Ce efecte mai sunt? În loc ca biocidele să fie utilizate în spitale nediluate se folosesc pe străzi pentru aromă. Așa că spitalele se plâng că nu au biocide pentru că niște deștepți le aruncă pe străzi.

Așa că stimați cetățeni: teatru ieftin.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button