Știrile 60m.RO

Studiu: Pierderea gustului și a mirosului sunt printre simptomele cheie ale COVID-19

Pierderea simțurilor mirosului și gustului pare a fi cea mai bună metodă de a diagnostica COVID-19, potrivit datelor colectate cu ajutorul unei aplicații ce urmărește simptomele, dezvoltată de oamenii de știință din Marea Britanie și SUA pentru a ajuta la monitorizarea pandemiei, anunță Reuters.

Aproape 60% dintre pacienții care au fost ulterior confirmați ca fiind pozitivi cu COVID-19 au raportat că și-au pierdut simțul mirosului și gustului, au arătat datele analizate de cercetători, comparativ cu 18% dintre cei care au fost testați negativ.

Aceste rezultate, care au fost postate online, pot prezice un diagnostic pozitiv cu COVID-19 mult mai bine decât febra, spun cercetătorii de la King’s College London.

Aplicația, despre care cercetătorii spun că ar putea ajuta la încetinirea epidemiei și la identificarea mai rapidă a celor cu risc de a contracta boala, poate fi descărcată pe adresa covid.joinzoe.com.

În cazul în care destul de mulți oameni din întreaga lume vor furniza propriile simptome, spun oamenii de știință, aplicația ar putea furniza, de asemenea, sistemelor de asistență medicală informații importante.

„Acest studiu, bazat pe o aplicație, este o modalitate de a afla unde sunt punctele fierbinți COVID-19, ce simptome trebuiesc analizate și ar putea fi utilizat ca instrument de planificare pentru carantine și a oferi date în timp real pentru a putea raspune viitoarelor epidemii”, a spus Andrew Chan, profesor de medicină la Harvard Medical School din Statele Unite, unul din conducătorii studiului.

Din 1,5 milioane de utilizatori de aplicații între 24 și 29 martie, 26% au raportat unul sau mai multe simptome prin intermediul aplicației. Dintre aceștia, 1.702 au raportat, de asemenea, că au fost testați pentru COVID-19, cu 579 rezultate pozitive și 1.123 rezultate negative.

Folosind toate datele colectate, echipa de cercetare a dezvoltat un model matematic pentru a identifica ce combinație de simptome – de la pierderea mirosului și gustului până la febră, tuse persistentă, oboseală, diaree, durere abdominală și pierderea poftei de mâncare – a fost cea mai exactă în predicție.

Sursa: www.stiriletvr.ro

Back to top button