Politică

Cine își dă demisia? Regimul Iohannis ne-a spus că Schengen e ca și obținut

Președintele României, ministrul de interne, liderii PNL și PSD, cu toții au asigurat publicul că obiectivul aderării la Schengen e foarte aproape.

oi, 24 noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis spunea că România poate găsi soluţii astfel încât să adere la Schengen, adaugând că încă vede „acest lucru ca fiind posibil”, potrivit Ziarul Financiar.  „Cred că încă mai avem suficient timp pentru a aborda, pentru a rezolva toate problemele. Este adevărat că unii dintre prietenii noştri au venit cu noi întrebări. Suntem însă gata să colaborăm, suntem gata să găsim soluţii şi suntem gata să vedem un vot pe 8 decembrie. Nu e vorba că ar fi nişte chestiuni cu totul noi”, a spus Iohannis, citat de ZF.

Iohannis, 6 decembrie: „Să ducem decizia acolo unde o dorim noi” Austria, prin vocea cancelarului Karl Nehammer, spunea pe 6 decembrie, cu două zile înainte de votul din Consiliul JAI, că se va opune aderării României și Bulgariei la Schengen, susținând că are nevoie mai mult timp pentru a se asigura că frontierele sunt securizate.

Aflat la același summit din Tirana, Klaus Iohannis a declarat ulterior: „nu ne vom opri din discutat și negociat până în ultimul moment”. „Joi (8 decembrie – n.r.)  această chestiune se va afla pe masa Consiliului în format JAI al miniștrilor de interne și de justiție. Acolo sigur că se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci, este nevoie încă de negocieri, încă se discută pe textul acelei decizii. Noi suntem angajați să stăm până în ultimul moment și să ducem decizia acolo unde o dorim noi”, a spus Iohannis.

Luni, 5 decembrie, europarlamentarul și vicepreședintele PNL Rareș Bogdan dădea în proporție de „peste 95%” ca asigurată aderarea României, potrivit G4media. Din perspectiva mea, România are peste 95% şanse să intre în Spaţiul Schengen. Tehnic, geopolitic şi geostrategic, România nu poate fi în niciun fel extrasă din această extindere. Rareș Bogdan, citat de G4media: El a mai argumentat: „Ylva Johansson, teribilul comisar suedez pe afaceri interne, şi-a schimbat radical optica în privinţa României. Ylva Johansson a vizitat de 3 ori graniţele României în criza refugiaţilor”.

Marcel Ciolacu, 6 decembrie: „Îmi mențin părerea că vom intra” Marți, 6 decembrie, Marcel Ciolacu, liderul PSD, afirma, la rândul său, că România are șanse să adere la Spațiul Schengen. „Eu îmi mențin părerea că pe data de 8 decembrie vom intra în Spațiul Schengen și nu cred că un alt stat al UE cum e Austria se poate opune pe nedrept intrării României în Schengen”, a spus Ciolacu, citat de G4media.

Lucian Bode, 23 noiembrie: „Ministrul austriac de Interne m-a asigurat că declarațiile despre Schengen nu sunt împotriva României”

Miercuri, 23 noiembrie, după o discuție avută la Viena, ministrul de interne Lucian Bode a transmis că a primit asigurări de la Gerhard Karner, ministrul austriac de interne, că refuzul extinderii Schengen nu vizează România. „Omologul meu m-a asigurat în mai multe rânduri că ultimele declaraţii pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României, ci subliniază nevoia de acţiune urgentă în privinţa gestionării provocărilor migraţioniste care afectează Austria”, a spus Lucian Bode.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button