Știrile 60m.RO

Istoric din Basarabia despre medalia de 9 mai a regimului Dodon: „Gestul este unul propagandistic și anacronic. Noi suntem o victimă a comunismului sovietic„

Cabinetul de miniștri a R. Moldova a aprobat ieri, 25 martie, un proiect prin care se propune instituirea medaliei comemorative „75 de ani de la victoria în cel de-Al Doilea Război Mondial”. Istoricii califică hotărârea drept o acțiune propagandistică, informează Radio Chișinău.

„Noi suntem o victimă a comunismului sovietic și astăzi mai purtăm pe umerii noștri consecințele lui. Rămânem încă sub diferite forme de dictatură și autoritarism”, a declarat istoricul Ion Negrei. 

Ion Negrei este de părere că regimul comunist care a pus stăpânire pe jumătate de continent după cel de-al Doilea Război Mondial este similar celui nazist, iar Republica Moldova trăiește și astăzi consecințele ocupației sovietice.


Medalia Regimului Dodon pe care va cheltui aproape 10 mii de dolari.

Al Doilea Război Mondial a erupt în 1939 odată împărțirea Poloniei de către Hitler și Stalin, și s-a terminat în 1945 cu capitularea Germaniei și a Japoniei. Potrivit istoriografiei rusești și sovietice, URSS a intrat în război în anul 1941, ignorându-se anexările anterioare, o parte din Polonia, România și statele baltice.

Back to top button