Magazin

Este săpunul atât de important ?

Este săpunul atât de important? Spălatul pe mâini este foarte important pentru a reduce riscul împrăștierii microbilor, bacteriilor și virusurilor.

Dar este oare săpunul atât de important în acest proces?

O singură picătură de săpun aruncată într-o găleată de apă are un efect distructiv asupra bacteriilor și microbilor, inclusiv asupra noii forme de coronavirus.

Atunci când te speli pe mâini cu săpun practic vei înconjura bacteriile cu molecule de săpun. Acestea aderă foarte ușor la suprafața bacteriilor.

Are loc astfel o izolare a celulei de mediul exterior în care ea poate supraviețui.

Bacteria va muri în cele din urmă iar virusul cu care este infectată nu mai dispune de mediul propice pentru a supraviețui și reproduce.

Moleculele de săpun vor împiedica de asemenea bacteriile să adere la alte suprafețe, cum ar fi mână.

Atunci când apa curge peste mână bacteriile afectate vor fi îndepărtate.

Află și cât timp rezistă coronavirusul pe diferite suprafețe.

Un efect mult mai puternic are alcoolul sanitar. O bună parte din bacterii pot supraviețui săpunului dar au șanse minime în fața alcoolului medicinal sau spirtului, cum îi spun românii.

Spălatul reprezintă cea mai mare minune medicală a lumii din toate timpurile. Normele de igienă au restrâns considerabil răspândirea bolilor la nivel global.

Specialiștii recomandă ca spălarea pe mâini să se facă pentru cel puțin 20 de secunde. În această perioadă scopul nu este să stai să numeri secundele ci să iei măsuri ca săpunul să pătrundă bine peste tot și apoi cu un jet puternic de apă să îndepărțezi toată soluția de pe mâini.

Spălarea pe mâini nu se face doar pentru tine. Ea este necesară pentru a-i proteja și pe cei din jurul tău. Dacă la nivel de celule săpunul ține lucrurile deoparte, la nivel de societate igiena ține oamenii alături.

sursa: www.NYTimes.com

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button