MagazinPrima Pagină

Video. Absolut totul despre Coronavirus, dar TOTUL.

Coronavirusul reprezintă o categorie de virusuri care se pot transmite de la animale către om și invers.

Covid-19 reprezintă un virus din categoria coronavirusurilor și care a apărut pentru prima dată în China la sfârșitul anului 2019.

La momentul de față nu există o medicamentația specială pentru acest tip de virus dar asupra lui se acționează cu tratamente clasice.

Mortalitatea nu este mai ridicată decât în cazul unei gripe sezoniere, însă ceea ce sperie mai mult este lipsa cunoașterii dar și rapiditatea cu care se răspândești la nivel global. Pare că orice persoană care a intrat în contact cu o persoană infectată devine la rândul său purtător.

În mai puțin de o lună China a trecut de la cazuri singulare la măsuri dure ce au vizat închiderea orașelor. Italia în mai puțin de o lună a trecut de la câteva cazuri izolate la punerea în carantină a întregii țări. Situații simulare s-au petrecut în Iran și Coreea de Sud.

Mortalitatea în rândul celor în vârsta este extrem de ridicată: mai mare de 15%. Mortalitatea generală este mai mică de 1%. Copiii sunt cei mai puțin afectați de acest coronavirus, ei par a avea o imunitatea extraordinară în fața acestuia.

Rata de mortalitate este mai mare la bărbați decât la femei, dar acest lucru trebuie citit și împreună cu complicațiile asociate: consumul de tutun, diabetul de tip 2, tensiunea arterială mai mare decât în cazul femeilor.

Virusul pare mai puțin dur decât SARS și MERS însă viteza de răspândure și numărul celor afectați este colosal mai mare.

Există suspiciuni că virusul ar fi un produs artificial însă nu există absolut nici o dovadă în acest sens.

Teoria oficială este că virusul s-a transmis de la animale la om într-o piață din China. Transmiterea de la un om la altul se face în general prin salivă, atunci când un om tușește sau strănută. Cei apropiați persoanelor infectate prezintă risc mare de infectare. Foarte multe persoane nu prezintă simptome și sunt simpli purtători.

Peste 95 de țări au raportat deja cazuri ale noului virus. Câteva sute de mii de persoane sunt infectate la nivel global, totul petrecându-se în doar câteva luni.

Simptomele sunt similare gripei dar de o intensitate mai mică. Există la momentul de față teste care arată în clar dacă o persoană este infectată sau nu. Nu există la momentul de față un vaccin și suntem la câteva luni și poate chiar ani de a dezvolta unul.

Cea mai bună modalitate de a te feri de acest virus este prevenția. Stați deoparte de persoanele infectate, evitați să vă atinge fața cu mâna. La momentul de față în SUA se consideră că riscul de infectare este mult prea scăzut pentru a se recomanda purtarea de măști. În schimb dacă ai simptome cel mai bine este să porți o mască ca să îi protejezi pe ceilalți.

Recomandările la nivel internațional sunt de a se evita călătoriile în alte state.

Răspândirea este imposibil de evitat, măsurile luate pot însă scădea viteza de propagare și astfel statele au timp să se pregătească. Succesul intervenției depinde în mare măsură de capacitatea sistemului sanitar de a face față infecției unui număr mare de persoane. Cele mai multe persoane decedate au avut complicații la nivelul plămânilor și aparatele ce asigura ventilarea mecanică ar fi ajutat în acest sens. Este însă imposibil să asiguri un asemenea număr atunci când discuți de un număr mare de persoane infectate.

La momentul de față sistemul medical românesc nu este pregătit să gestioneze o epidemie de mărimea celei din China, Coreea de Sud, Iran sau Italia.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button