Știrile 60m.RO

Astăzi se decide dacă se vor închide şcolile. În ce condiţii se poate lua o astfel de măsură

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă va decide astăzi dacă se vor închide şcolile, în contextul crizei de coronavirus din România. Şedinţa va avea loc la ora 16:00.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a cerut în această dimineaţă închiderea şcolilor.

Raed Arafat a declarat, la sediul Ministerului de Interne, că toate şcolile în care va fi confirmat un caz de coronavirus vor fi închise.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat că vor fi suspendate toate cursurile din orice şcoală dacă în respectiva instituţie de învăţământ apare un caz de coronavirus.

„Vizavi de suspendarea cursurilor în şcoli, acest lucru va fi analizat în şedinţa de luni. Ca să fiu mai exact, e decisă o măsură împreună cu doamna ministru şi colegii din Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Dacă un singur caz apare într-o şcoală, cursurile sunt suspendate în toată şcoala. M-aţi întrebat de şcoli la plural şi am spus că acest lucru va fi decis mâine. Dar să ştie populaţia că dacă apare un singur caz într-o şcoală – şi anunţul e şi pentru directori, prefecţi, comitete judeţene – se suspendă cursurile în întreaga şcoală”, a spus Vela.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a cerut în această dimineaţă închiderea şcolilor.

„Cel puţin pe raza municipiului Bucureşti, şcolile şi grădini trebuie închise pentru a limita pe cât posibil răspândirea coronavirusului. Aceasta este propunerea noastră. Nu ne e teamă de nicio critică, pentru că aici nu ne mai salvăm doar individual”, a spus Firea.

Raed Arafat a declarat, la sediul Ministerului de Interne, că toate şcolile în care va fi confirmat un caz de coronavirus vor fi închise.

„S-a aprobat procedura şi criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ în contextul confirmării unui caz sau mai multor cazuri de infecţie cu coronavirus”, a afirmat Arafat.

„Începând de azi se aprobă luarea măsurii de interzicere a oricărei activităţi care presupune participarea a unui număr mai maree de 1.000 de persoane. Pentru activităţile cu un număr mai mic de 1.000 persoane, măsura va fi adoptată la nivel local pentru fiecare eveniment în parte pe baza unei analize a riscurilor şi a tipului de activitate, cu avizul prealabil al Direcţiei de Sănătate Publică. Aceste măsuri sunt prevăzute până la 31 martie, dar pot fi prelungite în funcţie de evoluţiile la nivel european. Măsura vizează atât evenimentele publice cât şi cele private desfăşurate în interior şi evenimentele în aer liber. E o măsură preventivă, dar necesară”, a declarat Raed Arafat

„Referitor la persoanele sub 1.000 deciziile se vor lua în funcţie de evaluarea riscului. Se va lua în considerare densitatea mulţimii şi spaţiul în care se găsesc participanţii. Va fi luată în vedere natura evenimentului şi a contacţilor, e vorba de tipuri, dacă e vorba de copii, adulţi, etc. De asemenea, dacă participanţii sunt înregistraţi sau nu. Vom lua în vedere posibile expuneri la coronavirus anterior acestui eveniment. Vom lua în considerare vârsta pacienţilor. Foarte important e şi scopul sau tipul acestei activităţi existând diferenţe între manifestările de tip religios, sportiv, politic. E luat de calcul modul călătoriei prin care vin participanţii”, a explicat secretarul de stat Horaţiu Moldovan. 

Aceasta crede că situaţia poate fi agravată în preajma Paştelui, când mulţi oameni se întorc acasă: „Ce facem? Închidem şcolile în vacanţa de Paşte? Eu spun că e prea târziu”, avertizează primarul general.

Sursa: www.mediafax.ro

Back to top button