Știrile 60m.RO

România va trimite în Grecia mai mulți polițiști de frontieră și o navă de patrulare de coastă, pe fondul crizei refugiaților

România va trimite în Grecia opt polițiști de frontieră pentru granița terestră și o navă de patrulare de coastă cu două echipaje, formate în total din 24 polițiști de frontieră, precum și doi experți, în contextul presiunii migraționiste la frontiera eleno-turcă. De asemenea, resursele alocate de Guvernul român prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă vor ajunge în Grecia în cursul zilei de sâmbătă, transmite News.ro.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a avut o convorbire telefonică cu Michalis Chrisochoidis, ministrul pentru protecția cetățenilor din Republica Elenă, pe fondul presiunii migraționiste la frontiera Greciei cu Turcia.

„Demnitarul român a exprimat solidaritatea deplină cu Grecia în contextul situației de la frontierele acestei țări, precum și aprecierea pentru eforturile autorităților elene de asigurare a securității frontierei externe a UE. În context, ministrul grec a mulțumit pentru sprijinul politic acordat de România la Consiliul extraordinar Justiție și Afaceri Interne din 4 Martie 2020, apreciind poziția susținută de România ca fiind printre cele mai pro-europene intervenții în contextul evenimentelor care au loc”, se arată într-un comunicat de presă tranmis, vineri, de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Oficialul român a arătat disponibilitatea României de a sprijini Grecia cu resurse umane și echipamente, în cadrul operațiunilor comune desfășurate de Agenția FRONTEX și Biroul European de Sprijin pentru Azil, precum și în contextul activării Mecanismului European de Protecție Civilă.

„Astfel, demnitarul român a comunicat părții elene faptul că, suplimentar față de cei 21 de polițiști de frontieră și echipamentele specifice aflate în prezent în Grecia, România va mai trimite 8 polițiști de frontieră pentru frontiera terestră și o Navă de Patrulare de Coastă cu două echipaje formate în total din 24 polițiști de frontieră, iar 2 experți vor fi detașați pentru 60 de zile în cadrul Planului Operațional de sprijin pentru Grecia, sub egida Biroului European de sprijin pentru Azil”, arată MAI.

Totodată, Vela l-a informat pe omologul elen că resursele puse la dispoziție de Guvernul României prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă, în valoare de peste un milion de lei, constând din 100 de corturi (de patru persoane), 400 de paturi, 400 de pături, 400 de saci de dormit, 400 de așternuturi de pat, 400 de perechi de cizme de cauciuc, 400 de pelerine de ploaie, vor ajunge în Grecia în cursul zilei de sâmbătă.

De asemenea, Vela a reiterat disponibilitatea autorităților române de a participa la acțiunile comune UE în sprijinul necesar autorităților grecești pentru ameliorarea situației.

România va oferi ajutoare din rezervele Agenției Naționale de Rezerve de Stat Greciei, în contextul crizei refugiaților, a anunțat ministrul de Interne, Marcel Vela, miercuri, după ședința Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Astfel, în urma solicitării venite prin Mecanismul European de Protecție Civilă, vor fi trimise autorităților elene corturi, paturi, saci de dormit, saltele, obiecte de îmbrăcăminte, în valoare totală de peste un milion de lei.

Noi ciocniri au avut loc vineri la frontiera greco-turcă între polițiști greci, care au tras cu grenade lacrimogene, și migranți care au aruncat cu pietre, în timp ce Uniunea Europeană (UE) i-a avertizat pe refugiați că ușa sa le este închisă, relatează AFP. În urma acestor ciocniri, sute de migranți s-au adunat în fața postului de frontieră Pazarkule (numit Kastanies de partea greacă), scandând ”Libertate!”, ”Pace!” și ”Deschideți porțile!”, potrivit unui fotograf AFP. 

Unii dintre ei își exprimau vineri frustrarea tot mai mare față de Ankara, apreciind că au fost înșelați de către autoritățile turce, care i-au făcut să creadă că ar putea trece ușor frontiera. Noile ciocniri au loc la o zi după semnarea la Moscova a unui acord în vederea unui armistițiu în regiunea Idleb, în nord-vestul Siriei, între Erdogan și președintele rus Vladimir Putin. Un reprezentant al președinției turce a declarat pentru agenția turcă de presă de stat Anadolu că acest armistițiu nu înseamnă că Ankara își va închide frontierele cu Europa.

Sursa: www.profit.ro

Back to top button