Știrile 60m.RO

Protest impresionant la Cotroceni împotriva UDMR-izării Codului Administrativ.

Un protest amplu s-a desfășurat duminică după amiaza în București împotriva încercării UDMR de a modifica Codul Administrativ.

La eveniment a participat o mulțime impresionantă, sute de persoane fluturând steagul tricolor și adresând mesaje către președintele Klaus Iohannis.

Participanții la adunare au solicitat ca președintele României să întoarcă în parlament modificările pe care UDMR le-a adus pe repede înainte codului administrativ.

Cea mai gravă modificare, făcută în cârdășie cu restul partidelor politice parlamentare, este introducerea limbii maghiare ca a doua limbă oficială în instituțiile din România, indiferent de numărul de cetățeni de etnie maghiară.

Acest lucru contravine constituției României și caracterului național al statului și privează pe românii de etnie maghiară de dreptul de a cunoaște limba națională a statului în care trăiesc.

Se cere de asemenea președintelui să returneze în parlament și modificările făcute la legea educației. UDMR a propus ca universitățile, de oriunde ar fi ele în România, să fie obligate să organizeze examene de admitere în limba maghiară. Acest lucru chiar dacă nu au secție de predare în limba maghiară și nici un singur angajat care să știe limba maghiară. Practic profesorii vor fi obligați să învețe o limbă străină de o mare importanță științifică internațională, sau să angajeze un traducător autorizat. Pare cam imposibil acest lucru.

Protestul a avut loc în fața intrării în Palatul Cotroceni, acolo unde președintele României își cam face veacul. Dincolo de zidurile groase părea însă să fie liniște, Klaus Iohannis cel mai probabil se afla în vacanța binemeritată de după alegerile prezidențiale.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button