Știrile 60m.RO

17 Februarie în Istoria României

Bună dimineața! Iată calendarul zilei:

1411: În urma luptelor pentru succesiunea la tron, Musa Çelebi, unul din fiii sultanului Baiazid, a devenit sultan cu sprijinul lui Mircea cel Bătrân.

1850: Domnitorul Barbu Știrbei a dat ofisul domnesc privind organizarea școlilor din Țara Românească.

1866: Pe baza decretului lui Alexandru Ioan Cuza, din 1865, a început să funcționeze Banca României, constituită prin transformarea filialei din București a Băncii Imperiului Otoman. Primul președinte al băncii a fost Ion Ghica (17 februarie/2 martie).

1917: S-a născut Ioana Radu, cântăreață română (romanțe și muzică populară) (decedată 1990).

1949: S-a născut Ioan Mircea Pașcu, europarlamentar, fost ministru al Apărării Naționale.

1950: Prin decret al Consiliului de Miniștri, a fost modificat statutul de organizare și funcționare a Academiei, devenită Academia Republicii Populare Române.

1951: S-a născut Octavian Belu, antrenor de gimnastică artistică.

1987: Pe fondul nemulțumirii generale cauzată de restricțiile economice, pe teritoriul României au avut loc mai multe manifestații de protest; la Iași, studenții au manifestat împotriva condițiilor inumane din cămine, scandând ,,Vrem apă să ne spălăm și lumină să învățăm!”

1993: Academia Română a hotărât revenirea la scrierea cu „â” în interiorul cuvântului și a formei „sunt” în loc de „sînt”.

1993: Vizita oficială a președintelui României, Ion Iliescu, la sediul  NATO din Bruxelles.

1997: Constituirea Asociației Camerelor de Comerț din zona Mării Negre, în cadrul unei reuniuni desfășurate la Centrul Român de Afaceri „Marea Neagră”, de la Mangalia.

1999: Au avut loc, în localitatea Stoenești, județul Olt, confruntări violente între forțele de ordine și grupuri de mineri porniți spre  Capitală.

Back to top button