Social

20 de lei pentru 3 mese pe zi, mâncarea unui bolnav din spitalele românești

Alocația de hrană pentru un bolnavii din spitale este complet insuficientă. Nu a fost niciodată mult, dar acum, după creșterea vertiginoasă a prețurilor, a ajuns de toată jena. Din 20 de lei, bucătăria sau firma de catering a spitalului trebuie să asigure trei mese cu un conținut caloric potrivit pentru bolnav, iar acest lucru este de-a dreptul imposibil.

Nu e de mirare că în România e normal ca familia să aducă mâncare de acasă pacienților, pentru că de multe ori, persoanele internate în spital spun că nu se pot atinge de ce li se aduce la capul patului.

Suma a ajuns la 20 de lei după ce a fost dublată, dar cum prețurile la alimente au crescut, meniurile au rămas tot sărăcăcioase. Spitalele din țară cer mai mulți bani de la buget pentru mâncare.

O femeie internată la Maternitatea Odobescu din Timișoara a primit la micul dejun un ou fiert, biscuiți și o felie de parizer. Ea a povestit experiența din unitatea medicală pe Facebook, iar reacțiile nu au întârziat să apară.

Iar o tânără care tocmai s-a externat a povestit că familia i-a adus zilnic mâncare la spital.

– Eu am refuzat mâncarea în fiecare zi.

– De ce?

– Nu mă atrăgea…

– Și acum ați rezistat? V-a adus cineva mâncare?

– A venit în fiecare zi soțul.

– E normal să se întâmple așa ceva?

– Am gustat o dată, dar de toată jena.

Specialiștii atrag atenția că alimentația e extrem de importantă în vindecarea pacienților, iar hrana trebuie să fie adaptată în funcție de patologia individuală.

Suma alocată pentru hrana pacienților a fost dublată anul trecut, dar inflația a anulat majorarea. Acum, spitalele cer mai mulți bani de la buget.

Este o măsură obligatorie, nivelul era jenant de scăzut, a fost o creștere, dar cred că se impune creșterea finanțării pentru asigurarea unei hrane adecvate pacienților. Nutriția este tratament, este o parte a îngrijirilor”, a declarat Dorel Săndesc, manager Spitalul Județean Timișoara.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button