EconomieȘtirile 60m.RO

1,4 milioane de hectare de culturi afectate de secetă

Adrian Oros, Ministrul Agriculturii, a afirmat că o secetă ca cea de anul acesta nu s-a mai văzut de 50-60 de ani.

Acesta avertizează că sunt afectate peste 1,4 milioane de hectare de culturi și că fermierii ar trebui să-și asigure culturile.

„E o secetă extremă şi puternică, ce s-a instalat în această parte a Europei, nu numai în România, care se suprapune acestei crize a evoluţiei pandemiei COVID. (…) Secetă ca anul acesta, spun specialiştii, n-a fost de 50-60 de ani”, anunță Oros, fiind citat de hotnews.ro.

„În afară de faptul că-i despăgubim, încercăm să-i încurajăm pe fermieri – pentru că sunt şi alte fenomene climatice nefavorabile sau extreme care pot să le diminueze producţiile, grindină, inundaţii, îngheţ, ploi torenţiale, furtuni – încercăm să-i obişnuim să-şi asigure culturile. (…) Ministerul Agriculturii suportă 70% din poliţa de asigurare. În acelaşi timp, încercăm să negociem cu băncile să fie prinsă în poliţa de asigurare şi seceta, pentru că foarte multe bănci nu asigură pentru secetă sau acolo unde asigură pentru secetă, condiţiile pe care le impun în contracte nu sunt acceptate sau sunt foarte greu acceptate de fermieri”, a adăugat ministrul.

Back to top button