Marius Lulea (AUR): ,,Rusia este un stat agresor!”
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a fost invitat la emisiunea Lumea Justiției cu Răzvan Savaliuc, unde au fost dezbătute o serie de subiecte privind alegerile comasate, tema alegerilor prezidențiale, dar și poziția AUR pe plan extern. Marius Lulea a făcut o serie de precizări în privința aderării AUR la grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, precum și poziția AUR față de Rusia.
Marius Lulea: Am să pornesc de la etichetele care au fost puse de-a lungul timpului. Să știți că dacă îți păstrezi în mod constant comportamentul și dovedești că nu ești de exemplu, un extremist, lumea înțelege acest lucru și se vede și la vot că am înțeles din moment ce ne-am triplat numărul de voturi de la 500.000 la aproape 1.400.000.
Noi am intrat în Parlamentu European acum. Avem șase europarlamentari pe care i-am trimis acolo. Este un număr considerabil. Doamna Georgiana Teodorescu la fel este avocată, lector universitar, avem specialiști pe care i-am trimis acolo ca să-i reprezinte pe români cu succes. La Bruxelles am fost primiți în grupul ECR în săptămâna imediat următoare în prima ședință după ce am depus cererea. Acest lucru ce arată?
Pentru cei care nu cunosc, ECR-ul reprezintă grupul patrioților europeni conservatori, dar care nu sunt pro-Rusia și care sunt pentru Uniunea Europeană, dar o Uniune Europeană așa cum a fost. A fost ea fondată inițial o Europa a națiunilor. O Europa în care suveranitatea statelor, inclusiv în ceea ce privește Constituția și Justiția, să fie respectată.
Și noi ne-am dus spre acel grup. Acest grup, prin faptul că am fost primiți după cum se spune, la prima strigare, a demonstrat că toată propaganda PSD-PNL care a fost purtată în interiorul țării și în exteriorul țării, prin articole plătite, nu a funcționat. Acei oameni, vorbind de două partide puternice, conservatorii polonezi și patrioții din Italia.
Este al treilea grup politic europarlamentar, a fost al patrulea astăzi este al treilea grup. Zona patriotică este o zonă în creștere, există două componente, la momentul de față ECR și ID. ID fiind un grup puțin mai radical, există și anumite componente, spre exemplu care sunt pro-Rusia și cumva nu critică războiul de agresiune pe care îl poartă Rusia împotriva Ucrainei.
Răzvan Savaliuc: Dar, am auzit că ați făcut un compromis ca să intrați în ECR, în sensul că ați acceptat cam totul în legătură cu Ucraina. Adică să susținem Ucraina și aici vreau să precizați care sunt limitele. Pentru că mulți români nu văd apropierea de Ucraina bună în sensul dacă ea depășește un ajutor umanitar și trece în zona de ajutor militar, astfel încât să băgăm bățul prin gard cu Rusia și să atragem niște ostilități în privirea țării noastre.
Marius Lulea: Atunci când te duci într-un grup politic, acolo există niște reguli și respectiv își doresc să vadă dacă poți fi afiliat la ideologia pe care ei o promovează mai departe. Este firesc că trebuie să, când te duci într-un club, să respecti niște reguli. Noi, de-a lungul timpului am precizat de mai multe ori că războiul Rusiei împotriva Ucrainei este un război categoric de agresiune.
Conform dreptului internațional, au atacat un stat care este recunoscut ONU cu granițe recunoscute ONU și care nu se puteau modifica decât prin acordul părților implicate. Nu s-a întâmplat acest lucru, deci vorbim despre un război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Nu a spus absolut niciodată altceva.
Ceea ce am făcut noi a fost să clarificăm în scris pentru că ne-am dorit noi acest lucru, nu a fost o condiție ca să intrăm în ECR, noi am spus doamne nu avem nicio problemă să dăm și în scris acest lucru ca să rămână acolo documentat.
Poziția noastră nu s-a schimbat deloc. Faptul că noi spunem că Rusia este un stat agresor, Rusia este un stat agresor și împotriva României. Să nu uităm că după 1945 până în 1960 și ceva până la retragerea trupelor ruse din România, România a fost un stat complet ocupat cu intelectualitatea închisă închisorile, nu comuniste românești, ci închisorile sovietice, create de sovietici.
Comuniștii români au scos din închisori intelectualitatea care a mai supraviețuit ocupației sovietice. Așa cum e adevărat că și Bucovina a rămas la Ucraina. Avem acolo 500.000 de români și trebuie să ne luptăm pentru drepturile lor, dar poziția noastră este foarte clară. Noi respectăm dreptul internațional. Nu suntem un partid anarhist.
Nu dorim să se modifice regulile internaționale sau dacă acest lucru se face, trebuie să se facă prin acordul părților.